Drentse Fiets4Daagse gaat dinsdag van start. Geheel coronaproof, dus zonder beleefposten en in kleine groepjes

De 55ste editie van de Amslod Drentse Fiets4Daagse gaat dinsdag van start. Dit jaar is de vierdaagse fietstocht geheel coronaproof en zijn er onderweg geen stempel- en beleefposten.

Het wordt de 55ste editie van de Drentse Fiets4Daagse, en de 33ste keer dat het evenement in Meppel start.

Het wordt de 55ste editie van de Drentse Fiets4Daagse, en de 33ste keer dat het evenement in Meppel start. Foto: archief Daan Prest

Toch valt er volgens de organisatoren van startplaats Meppel onderweg nog genoeg te beleven voor de deelnemers. Zoals in tapijtstad Genemuiden, waar de fietsers dit jaar voor het eerst doorkomen.

Voor de organisatoren bleef het dit jaar lang spannend of de Drentse Fiets4Daagse na de annulering van vorig jaar wel door kon gaan. „Pas begin juni kreeg het bestuur groen licht van de Veiligheidsregio Drenthe en kon de inschrijving geopend worden”, vertelt Bart Kattenberg, voorzitter voor het organisatiecomité in Meppel. Daarmee had de Drentse Fiets4Daagse een primeur. Het is het eerste evenement dat van de veiligheidsregio een vergunning heeft gekregen. Omdat de Fiets4Daagse ook Overijssel aandoet, moest de organisatie ook wachten op toestemming van de afzonderlijke gemeenten daar. Zodra die binnen was, heeft de organisatie in een paar weken tijd alles vliegensvlug geregeld.

Coronamaatregelen

Het is de 33ste keer dat Meppel als startplaats fungeert. Wat deze editie anders dan andere jaren maakt, zijn vooral de coronamaatregelen. Die ervaren de deelnemers meteen al bij het inschrijven. Dat kan dit jaar alleen online. Op Sportpark Ezinge creëert de organisatie een straat met dranghekken waartussen de deelnemers met hun fiets aan de hand de start en de finish door kunnen lopen. De organisatie hanteert bovendien tijdsloten. Om de tien minuten kan een klein groepje starten. De inrichting bij de start is sober, dus geen tent en geen livemuziek. Bij Alcides komt een terras waar vijftig mensen tegelijkertijd terecht kunnen. Iets eten en drinken kan ook in de kantines van MSC en de Sprinter.

Onderweg zijn er bovendien geen stempel- en beleefposten. Onder beleefposten vallen bijvoorbeeld braderieën, spelletjes of optredens van shantykoren bedoeld. Toch kunnen de deelnemers nog wel bij allerlei locaties even afstappen. Deze plekken noemt de organisatie dit jaar attractieposten. Denk aan musea, historische gebouwen en horecagelegenheden. „Ondernemers en organisaties mogen nog wel een kraampje of terras neerzetten, maar zijn zelf verantwoordelijk om dat coronaproof in te regelen”, legt routeman Johan Dolstra uit. Dat heeft de ondernemers en organisaties trouwens niet afgeschrikt. Van de ondernemers die in 2019 meededen, doet dit jaar 99 procent weer mee.

Meerdere afstanden

De routes voor dit jaar had de organisatie al klaarliggen. Dat zijn de routes die eigenlijk vorig jaar verreden zouden worden. Dolstra garandeert dat de uitgezette fietstochten vanuit Meppel stuk voor stuk prachtig zijn. Deelnemers vanuit startplaats Meppel kunnen kiezen uit de afstanden 30, 40 en 60 kilometer. Dit jaar is er geen roll-on-route, voor gebruikers van scootmobielen en rolstoelen, uitgezet vanuit Meppel. De organisatie hoopt die volgend jaar wel weer aan te bieden. „En we zouden dan ook graag een atb-route toe willen voegen aan ons programma”, vult Kattenberg aan.

Volgens Kattenberg onderscheidt Meppel zich dit jaar van de andere zes startplaatsen door de 4KidsRoute van 30 kilometer. „Meppel is hier uniek in, want wij bieden kinderen elke dag een puzzelroute waarbij ze leuke prijzen kunnen winnen.” Deze puzzelroute vindt hij een mooi alternatief voor de activiteiten die kinderen normaal om de vijf kilometer tijdens de fietstocht kunnen doen.

Mini foodtruckfestival

Op de eerste en de vierde dag fietsen de fietsers grotendeels door Overijssel. Op de tweede en derde dag gaat de route door Drenthe zelf. Voor het eerst in de geschiedenis van het fietsevenement zal tapijtstad Genemuiden worden aangedaan. De fietsers van de 40 en 60 kilometer komen dan ook langs het Tapijtmuseum, dat open zal zijn voor bezoekers. Op donderdag komen de fietsers langs de nieuwe hoofdsponsor van de Drentse Fiets4Daagse: Amslod. De producent van elektrische fietsen organiseert daar een coronaproof mini foodtruckfestival.

Jan Broertjes, voorzitter van het overkoepelende bestuur van de Drentse Fiets4Daagse is trots op de samenwerking met Amslod, die in 2019 al is afgesproken. Volgens hem past het Meppeler bedrijf als geen ander bij het fietsevenement. Kattenberg is ook blij met deze sponsor. „Je ziet nu veel spotjes op televisie, waarbij Amslod de Fiets4Daagse aanprijst, dat geeft het evenement toch mooi nationale exposure!”

Minder inschrijvingen

Net als voorgaande jaren kunnen de deelnemers vanuit startplaats Meppel gebruik maken van de speciaal voor hen ingerichte camping op Sportpark Ezinge. De organisatie van deze camping en de horeca nemen atletiekvereniging de Sprinter en de voetbalverenigingen FC Meppel, MSC en Alcides voor hun rekening. Coördinator Geert Priest vertelt dat de eigenaren van tenten, caravans en campers al vanaf morgen welkom zijn op de velden van Alcides en de Sprinter.

„Vorig jaar stonden hier 140 mensen, nu hebben zich nog maar 55 mensen gemeld, maar elke dag komt er weer een aantal bij”, vertelt hij twee weken voor aanvang van het evenement. Met zijn 85 jaar is Priest trouwens een van de oudste medeorganisatoren, zo niet de oudste van alle zeven startplaatsen. „Vanaf de vijfde keer in Meppel was ik er al bij, dat is dus al een kwart eeuw”, rekent hij uit.

Het aantal inschrijvingen ligt op dit moment een stuk lager dan in 2019. „Drie weken voor aanvang hadden we er 600, dus nog 700 te gaan om hetzelfde aantal als in 2019 te halen”, zegt Kattenberg. Natuurlijk komt dat vooral omdat dit jaar de mensen zich pas in juni konden inschrijven. „Veel fietsers hadden toen al andere plannen gemaakt.” Andere redenen zijn volgens hem dat mensen het digitale inschrijven als drempel ervaren of toch nog angst hebben voor corona en daarom afzien van deelname.

Opening

Op maandag 12 juli om 19.30 uur is de opening van de 33ste editie van startplaats Meppel. De openingshandeling wordt verricht door wethouder Robin van Ulzen en Ronald Meppelink, eigenaar van Amslod. Vanaf dinsdag 13 juli, 8.00 uur, mogen de fietsers na een jaar wachten eindelijk van start. Heerlijk de coronazorgen uit het hoofd fietsen. Ongetwijfeld horen ze onderweg de hit van Skik: ‘Wie döt mij wat vandage, ‘k heb de banden vol met wind, nee ik heb ja niks te klagen.’