Anja Winters (57) uit Nijeveen tekent gebouwen in de gemeente Meppel en maakt persoonlijke skylines: 'Meppel heeft heel veel gebouwen met karakter'

Aan de keukentafel in haar huis uit 1922 aan de Dorpsstraat in Nijeveen zit Anja (57) achter haar computer om de oude zuivelfabriek op Kolderveen digitaal te schilderen.

Anja Winters maakt tekeningen van gebouwen.

Anja Winters maakt tekeningen van gebouwen. Foto: Leo de Harder

Tot vorig jaar werkte ze nog als verkoper bij @Hans Fashion & Lifestyle in Meppel. Daarna ging ze nog even aan de slag in de bouw-gerelateerde sector. „Maar niet in de verkoophoek, en ik ben wel een verkoper.” Daar voelde ze zich niet zo gelukkig bij, en ze zegde haar baan op. Ze had nog geen idee wat ze wél wilde doen.

Tijdens de terugrit naar huis, naar Nijeveen waar ze al zo’n 47 jaar woont, weet ze het wel ineens. Ze wil wat met haar creativiteit doen. Want creatief is ze. „Ik mag graag fotograferen, maar noem mezelf geen fotograaf. Dat doet geen recht aan het vak.” Al heel wat jaren is ze als hobby graag bezig met fotobewerking en ze mag ook graag schilderen, wanddecoraties maken. Niet met de hand, maar digitaal. „Maar ik noem mezelf ook geen kunstenaar. Ik bevind me in de kunstzinnige hoek.” Hoe ze zich dan wel omschrijft, weet ze zelf ook nog niet.

Met haar creativiteit is ze onlangs haar eigen bedrijfje begonnen: Lookz. Heel simpel gezegd: digitale tekeningen en schilderingen maken aan de hand van foto’s. Nu gebeurt dat nog aan de keukentafel, maar de vakantie wordt benut om een kantoor aan huis in te richten hiervoor.

Skyline

Anja tekent vooralsnog gebouwen in de gemeente Meppel en omstreken na. Zo heeft ze haar eigen woning al nagetekend, maar ook de oude zuivelfabriek op Kolderveen of de graansilo van de Coöperatieve Landbouwbank Meppel. De bedoeling is om een skyline te maken. Maar dan wel unieke skylines. „Je ziet ze wel in de winkels liggen, skylines van steden. Ik vind het uitdaging om het een persoonlijk tintje te geven.”

Dus wordt het niet een standaard skyline met de watertoren, de graansilo, Stedelijk Museum Meppel en andere bekende panden, maar een skyline met bijvoorbeeld iemands huis ertussen. „Zodat je een andere skyline hebt dan die van de buurman.” Waarbij ze ook de andere panden op de skyline overlaat aan de wensen van de klant. „Wat maar betekenisvol voor diegene is.”

Persoonlijke details

Dat vindt ze het misschien nog wel het leukste aan het werk. Met de mensen in gesprek gaan, om wat persoonlijks te weten te komen. Wat ze vervolgens weer kan toevoegen in haar werken. Zo maakte ze laatst een skyline voor iemand die bij de Albert Heijn werkt. „In die skyline heb ik allemaal hamstertjes verwerkt. Maar je moet ze wel echt zoeken, je ziet ze niet zomaar”, lacht ze. „Een grapje van de maker.”

Personaliseren is haar missie. Onlangs maakte ze een skyline voor een trompettist van CMV De Bazuin. Vervolgens heeft ze in de skyline de trompettist bovenop de Meppeler toren gezet. Net dat beetje extra. „Daarmee krijgt het schilderij een verhaal en wordt het persoonlijk.”

Vooralsnog focust ze zich op het tekenen van woningen en gebouwen. Die worden gedrukt op papier, aluminium, glas of desgewenst andere materialen. „Het kan van klein tot heel groot en in zwart-wit of juist in een kleur.” Lookz maakt ook fotocollages gedrukt op glas of aluminium. Deze foto’s hebben ook allemaal iets te maken met de potentiële koper. „Bijvoorbeeld een wanddecoratie met allemaal foto’s van kruiden voor iemand die in de kruidenwijk woont.”

Maar nu ligt de focus nog op gebouwen. En dan ook vooral de gemeente Meppel en de omgeving zelf. Dat is ook wel zo handig. Ze maakt namelijk eerst foto’s van het gebouw, om het thuis na te tekenen. „Om nu al helemaal naar Utrecht te gaan, is ook wat ver”, lacht ze. Hoewel haar creativiteit digitaal tot uiting komt, gebruikt ze Google Streetview liever niet. Op locatie zie je het nu eenmaal beter, beredeneert ze.

Zelf vindt ze het mooist om gebouwen met karakter te tekenen. „Daar heeft Meppel er heel veel van. Meppel heeft heel veel oude gebouwen. Die zeggen het meest. Die zijn uniek.”

Voor een eigen persoonlijke skyline kan je contact met Anja opnemen via: info@lookzdesign.nl