Anna van der Breggen uit Meppel haalt geen medaille op wegwedstrijd tijdens Olympische Spelen in Tokio. Ze finisht als vijftiende

Wielrenster Anna van der Breggen. ANP

Het is Anna van der Breggen, die sinds kort in Meppel woont, niet gelukt om een medaille te winnen op de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen in Tokio. De Olympisch kampioene op de wegwedstrijd van 2016 finishte als vijftiende.

Anna Kiesenhofer uit Oostenrijk won verrassend het goud. Annemiek van Vleuten pakte de zilveren medaille op 1 minuut en 15 seconden achterstand. Elisa Longo Borghini uit Italië won het brons, op 1 minuut en 29 seconden achterstand.

Kopgroep

Vanaf de start ging Kiesenhofer in aanval, in een oorspronkelijke groep van vijf. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van 10 minuten en 40 minuten. Op de beklimming van de Fuji Sanroka bestond de kopgroep nog uit Omer Shapira uit Israël, Anna Kiesenhofer uit Oostenrijk en Anna Plichta uit Polen. Ze hadden toen nog een voorsprong van meer dan zes minuten.

Met 41 kilometer te gaan, ging Kiesenhofer er alleen vandoor. Ze had toen nog 5 minuten voorsprong op Annemiek van Vleuten, die uit het peloton in aanval ging. Maar de Nederlandse werd zo’n 26 kilometer voor de streep weer teruggehaald. Kiesenhofer reed toen nog altijd op 5 minuten voorsprong, en aangezien er in het peloton geen samenwerking was, kwam zij na 137 kilometer als eerste over de finish.

Omer Shapira en Anna Plichta werden op 5 kilometer voor de streep nog gegrepen door het peloton, onder leiding van de vier Nederlandse vrouwen. De Nederlandse ploeg bestond naast Van der Breggen uit Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering. Het peloton met Van der Breggen kwam op 1:46 minuut achterstand binnen.

Tijdrit

Anna van der Breggen komt woensdag nog een keer in actie. Dan heeft ze op de tijdrit opnieuw een kans op een medaille. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, in 2016, won ze brons op de tijdrit. Ze is de huidige wereldkampioene in het tijdrijden.

Wereldkampioenschappen

Dit jaar sluit Van der Breggen haar wielercarrière af. Eerst had ze het idee om haar carrière na de Spelen in Tokio af te sluiten, maar ze ziet in de komende wereldkampioenschappen van 19 tot en met 26 september in Vlaanderen nog een uitdaging. Ze is de regerend wereldkampioene.

Van der Breggen wordt volgend jaar ploegleider bij haar Ploeg, Team SD Worx.

Nieuws

Meest gelezen