Annabel Gerrits werkt in een ijssalon. 'Dit is voor mij de perfecte vakantiebaan, lekker ijsjes scheppen en leuke klanten' | Mijn vakantiebaan

De een spaart voor het rijbewijs, de ander voor een nieuwe telefoon. Van kwekerij tot fabriek, je vindt hen overal. En allemaal zijn ze even onmisbaar! Negen weken lang brengen we een kleine ode aan de vakantiewerker! We trappen af in ijssalon IJsmakers in Steenwijk.

Annabel Gerrits samen met haar werkgever Ilan Nakar.

Annabel Gerrits samen met haar werkgever Ilan Nakar. Foto: René Wiegmink

„Ik heb net havo-examen gedaan en werk hier zo’n 10 uur in de week”, vertelt Annabel Gerrits (18), terwijl ze een bolletje ijs schept. „Het is altijd gezellig hier.”

Vooralsnog woont Annabel in Steenwijk. Na de vakantie gaat ze studeren. „Communicatie & Multimedia Design in Groningen. Het is fijn als ik een spaarpotje heb. Dan kan ik straks leuke dingetjes kopen als ik op kamers ga.” Annabel en haar collega’s kennen bij IJsmakers Steenwijk veel vrijheid. Maar daarmee veel verantwoordelijkheid.

Annabel: „Behalve ijsjes scheppen, koffie zetten en smoothies maken, moeten we de salon ook schoonmaken en de bestellijsten doorgeven. En de klanten tevreden houden natuurlijk!”

‘Flexibel met werktijden omgaan’

„Werken in een ijssalon is wel wat anders dan vakkenvullen,” zegt Ilan Nakar (44), eigenaar van in totaal vier ijssalons. „Om hier te kunnen werken moet je sociaal zijn en niet te verlegen. Je moet je een klein beetje als persoon kunnen laten zien. En flexibel met je werktijden om kunnen gaan. Annabel heeft dat allemaal.”

Als geen ander weet Ilan hoe waardevol het is om te kunnen bouwen op je personeel. Als gevolg van corona was hij maar liefst drie maanden uit de running. Schrikken! Ook voor Annabel. „Dat was even heel raar. Ik ken Ilan goed. Hij komt normaal gesproken altijd wel een keer langs, om verse bakken met ijs te brengen bijvoorbeeld. Dat wordt namelijk bereid in Meppel. Nu moesten we de boel met elkaar draaiende houden. Maar het is goed gegaan.”

Leukste zomerbaan

Voor Annabel is de salon de leukste zomerbaan die ze zich kan voorstellen. „Lekker ijsjes scheppen en leuke klanten. Het is precies wat ik me er bij voorgesteld had.” Het enige nadeel: Als het zomerseizoen voorbij is, gaat de salon voor een half jaar op slot en moet Annabel weer een andere bijbaan zoeken.

„In de winter werk ik bij de Albert Heijn. Maar zodra de salon weer open gaat, kom ik terug. Ik vind het hier veel te leuk!” Zó leuk, dat ze misschien ooit wel besluit om een eigen salon te gaan runnen. „Ik doe het er nu bij, maar je weet maar nooit”, lacht ze.

Wat Ilan betreft kan Annabel zo lang blijven als ze wil. „Het is een goede kracht, ze heeft ervaring. Hoe langer ze blijft, hoe fijner!”

Tot slot een smaaktip van Annabel, voor wie vandaag of morgen de salon bezoekt: „Bloedsinaasappel. Of stroopwafel. De combinatie van die twee werkt trouwens ook heel goed!”