Anthony Alzuhayri uit Giethoorn volgde zijn lessen vwo met maar één doel: de studie tandheelkunde. 'Mijn keuze is gevallen op Barcelona'

Anthony Alzuhayri.

Anthony Alzuhayri. Foto: Aangeleverde foto

Anthony Alzuhayri (18) uit Giethoorn deed eindexamen vwo op RSG Tromp Meesters in Steenwijk.

Zes jaar lang volgde hij zijn lessen met maar één doel: de studie tandheelkunde. „Ik was van plan te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam, maar hier ben ik helaas voor uitgeloot. Er waren ruim vijfhonderd aanmeldingen en er werden maar zestig studenten toegelaten. Ik ben net buiten deze selectie gevallen, dat was erg jammer. Daarom ben ik gaan kijken naar andere mogelijke universiteiten. Zo kwam ik terecht in Spanje, dit is naast Nederland het meest toegankelijke land dat de studie aanbiedt. Hier heb ik mij ingeschreven bij een universiteit in Madrid en in Barcelona. Uiteindelijk is mijn keuze op Barcelona gevallen.”

Een grote verandering in zijn leven. „Ik zal daar wel moeten wonen, want heen en weer reizen is niet echt een optie”, lacht hij. „Het is een hele ervaring die ik nu mag opdoen, een studententijd in het buitenland.” Of hij al een kamer geregeld heeft? „Nee, nog niet. Ik weet pas sinds twee weken dat ik toegelaten ben. Ook moet ik de uitslag van mijn examens nog afwachten.”

Middelbare school

Anthony heeft zijn examens verspreid over twee tijdvakken gemaakt. „Ik heb bijna al mijn vakken afgerond, maar het examen van natuurkunde moet ik nog maken. Daarom weet ik op 9 juni nog niet zeker of ik geslaagd ben. Een indicatie is er zeker, maar een garantie heb ik dan nog niet.”

Een korte terugblik op zijn middelbareschooltijd durft hij wel al aan. „De uitwisseling met leerlingen uit Polen, dat vond ik wel het tofste aan de middelbare school. Wij zijn naar Polen afgereisd en we zijn daar met de uitwisselingsstudenten op stap geweest. Ik ben de bergen ingegaan en heb het centrum van Warschau gezien. Ook hebben we bij de leerlingen thuis geslapen”, vertelt hij enthousiast. Een mooie ervaring, maar toch met een kleine kanttekening. „Helaas was de uitwisseling niet volledig. Door corona konden de Poolse leerlingen niet naar ons reizen.”