Appartementencomplex aan de Ceintuurbaan in Meppel krijgt gierzwaluw- en vleermuiskasten. Gierzwaluwen en vleermuizen moeten irritante grasvliegjes oppeuzelen

Appartementencomplex aan de Ceintuurbaan in Meppel krijgt gierzwaluw- en vleermuiskasten. Foto: Woonconcept

Met een hoogwerker worden deze week gierzwaluw- en vleermuiskasten opgehangen bij een appartementencomplex aan de Ceintuurbaan in Meppel. Het is een initiatief van de bewonerscommissie, samen met verhuurder Woonconcept en Landschapsbeheer Drenthe.

Al sinds de bewoners eind december 2011 in het appartementencomplex aan de Ceintuurbaan zijn komen wonen, ervaren zij elke herfst overlast van grasvliegjes.

Albert Wuite woont in het pand en is voorzitter van de bewonerscommissie: ‘Elk jaar werd met een bestrijdingsmiddel geprobeerd om de grasvliegjes te verjagen, maar zonder resultaat. De grasvliegjes proberen zo hoog mogelijk via kieren in de herfst naar binnen te komen’, vertelt hij in een persbericht.

Volgens Wuite willen de vliegjes dan overwinteren in het gebouw. ‘Vorig jaar zagen we een hele tros vliegjes hangen. Dat ging echt ten koste van ons woongenot. We hielden de balkondeuren en ventilatieroosters dicht, maar alsnog kwamen ze binnen en dat wil je niet. We zijn heel benieuwd naar deze oplossing, volgens mij zijn we de eerste in Nederland met deze manier’, zegt Wuite trots.

Fleurig

Rondom het appartementencomplex wordt een bloemrijk mengsel ingezaaid. ‘Twee insectenhotels worden geplaatst en er worden vuurdoorn en andere struiken aangeplant om het pand te koelen en insecten en vogels te trekken. Ook worden er 28 zwaluwkasten en 10 vleermuiskasten opgehangen. Gierzwaluwen en vleermuizen eten heel veel vliegjes. In de herfst van 2022 hebben de insecten, vogels en vleermuizen hopelijk de omgeving gevonden en wordt zo overlast van de grasvliegjes voorkomen’, aldus Wuite.

Een groen bewonersinitiatief

En bewonerscommissie vertegenwoordigt alle bewoners binnen het eigen wooncomplex of in de eigen buurt. De bewonerscommissie van de Ceintuurbaan 84 heeft een bijdrage aangevraagd en gekregen vanuit de subsidieregeling groene bewonersinitiatieven van de provincie Drenthe. Jeffrey Kuipers is wijkbeheerder bij Woonconcept en is intensief betrokken: ‘Mooi om te zien hoe zo’n bewonerscommissie, samen met ons en andere betrokken partijen een duurzame oplossing voor dit probleem zoekt. We hopen dat de bewoners hierdoor geen overlast meer ervaren van grasvliegjes. En het ziet er straks ook nog eens heel vrolijk uit rondom het gebouw.’

Landschapsbeheer Drenthe en Plan Boom Drenthe hebben ook bijgedragen door twee insectenhotels en struiken te schenken.

Nieuws

menu