Hartono in actie tijdens haar studieperiode in de Verenigde Staten

Arianne Hartono uit Meppel is in het Amerikaanse Charlottesville goed op weg naar de beste 250 tennissers van de wereld

Hartono in actie tijdens haar studieperiode in de Verenigde Staten Foto: Roland Suarez-Ontog

Tennisster Arianne Hartono presteert prima op het sterk bezette proftoernooi van Charlottesville in de Verenigde Staten. De 25-jarige Meppelse haalde de laatste zestien dankzij winst op de veel hoger geklasseerde Amerikaanse Whitney Osuigwe.

Hartono was de laatste weken toch al aardig bezig op de World Tennis Tour. De Meppelse nummer 371 van de WTA-wereldranglijst versloeg op de toernooien van Poitiers (Frankrijk), Manacor (Mallorca, Spanje) en in het Zwitserse Bellinzona al verschillende speelsters die hoger gerankt zijn dan zij en die lijn trekt ze nu in Charlottesville door.

Hoofdtoernooi

Op het met liefst 60 duizend dollar gedoteerde proftoernooi in de staat Virginia, een van de sterkste van het WTT-circuit, versloeg ze eerder deze week al Kyoka Okamura, de Japanse nummer 260 van de wereld, en Emina Bektas, de Amerikaanse nummer 366.

Met die zege verschafte Hartono zich toegang tot het hoofdtoernooi en daarin was ze in de eerste ronde dus te sterk voor het 19-jarige talent Osuigwe. De eerste set was voor Hartono (6-4), de tweede voor Osuigwe, die daarna geblesseerd raakte en bij 4-0 in het voordeel van Hartono moest opgeven.

Fijne prooi

Osuigwe is een fijne prooi, want de Amerikaanse staat op plek 182 van de wereldranglijst en zij is daarmee de grootste scalp van Hartono tot nu toe. Hartono treft in de achtste finales vandaag een andere Amerikaanse, Sachia Vickery, nummer 192 van de wereldranglijst.

Hoe die wedstrijd ook afloopt, de Meppelse zal dankzij haar prestaties in de VS sowieso weer een sprongetje maken op de wereldranglijst. Dat is belangrijk, want op basis van hun WTA-positie worden speelsters toegelaten tot de grote toernooien. Het grote doel van Hartono om WTA-toernooien te kunnen spelen, komt zo steeds dichterbij. Voor die hoogste categorie proftennistoernooien is een plek rond positie 250 vereist.