Baby overleed in verdachte omstandigheden, ouders uit Nieuwleusen staan terecht

„Ze bleef maar huilen, echt verschrikkelijk angstaanjagend huilen”, zei de moeder uit Nieuwleusen over haar krap 4 maanden oude baby. Het meisje overleed in verdachte omstandigheden. Donderdag staan beide ouders terecht op verdenking van betrokkenheid bij haar dood.

Foto: ANP

Foto: ANP .

Het is na 3 uur in de nacht van 10 maart 2020 als een 40-jarige man en 38-jarig vrouw vanuit Nieuwleusen met hun kind naar het ziekenhuis in Zwolle rijden. Haar hoofdje is kapot, haar ogen draaien weg, ze heeft een bult achterop haar hoofd. Het is goed mis, maar ze weten allebei niet goed wat te doen. Ze hadden enkele minuten terug de huisartsenpost gebeld met het verhaal dat de moeder een uur eerder met haar kind van de trap is gevallen.

Omdat het letsel mee lijkt te vallen, vraagt de huisarts ze wel om zo snel mogelijk langs te komen. Onderweg heeft moeder al door dat het niet goed zit. Het kind huilt hartverscheurend en ziet er verschrikkelijk uit. Op de huisartsenpost wordt al snel duidelijk dat het kind ernstig letsel heeft. Ze wordt snel per helikopter naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gevlogen, maar later die dag overlijdt het meisje daar. Uit onderzoek blijkt dat het kind zeer ernstig hersenletsel had, vergelijkbaar met de val van zeker anderhalve meter of door botsend en stompend geweld, zeggen deskundigen.

Trui weggemoffeld

Op de trui van de vader zat bloed van zijn 4 maanden oude baby. Na het in verdachte omstandigheden overlijden van het kind werd die trui op aangeven van de moeder weggemoffeld, blijkt uit gesprekken in het huis in Nieuwleusen. Na de dood van het kind plaatste de politie opnameapparatuur in de woning.

Waarom vroeg ze de man die trui te verstoppen? Ze was bang dat hij het zou wassen en dat zo bewijsmateriaal zou verdwijnen. Want hij was het die het kind toegetakeld moet hebben, zei ze tegen de rechters. De val van de trap was een door hem verzonnen verhaal. „Ik moest in dat verhaal meegaan, anders zouden ik en mijn zoontje de woning niet levend verlaten.” Het meisje had al eerder breuken opgelopen, bleek uit sectie. En opvallend is dat haar zoontje tegenover de politie verklaarde over een moment dat zijn moeder aan het gamen was en gestoord werd door de baby. Daarop sloeg ze het kind met de controller. Volgens de moeder klopt dat verhaal niet. Haar zoon is gemanipuleerd door oma. „Bij mij gaat mijn kind voor alles.”

Onthouden van zorg, met dood als gevolg

De Nieuwleusense wordt verdacht van het onthouden van zorg aan het kind, met de dood tot gevolg. Volgens haar kwam ze die nacht rond 2 uur thuis van haar werk. Ze wilde slapen, maar had het gevoel dat het niet goed zat met het kind. Toen ze ging kijken, zag ze hoe ernstig haar gezicht was toegetakeld. Ze was al jaren bang van haar vriend, zei ze. De man was aan het begin van hun relatie nog drugsverslaafde en zou een persoonlijkheidsstoornis hebben. In hun woning was het een zooitje, geen ‘veilige omgeving voor een kind om op te groeien’, zeiden deskundigen. Het kind bleek ook al lange tijd niet gewassen te zijn. Vanwege de vele vragen van de rechters was er donderdag niet voldoende tijd om de strafzaak tegen de vrouw af te ronden. Die zaak gaat later dit jaar verder.

De vader meent dat er nog niets mis was met het kind tot haar moeder thuis kwam. Zijn strafzaak dient donderdagmiddag.