Bakkerij Nijstad in Meppel maakt voor Koningsdag duizenden oranje tompoucen. ‘Het is gekkenwerk’

Duizenden tompoucen worden er gemaakt bij bakkerij Nijstad.

Duizenden tompoucen worden er gemaakt bij bakkerij Nijstad. Foto: Wilbert Bijzitter

De voorbereidingen voor koningsdag zijn bij Bakkerij Nijstad in volle gang. Er worden naast oranjesoezen en -sloffen, duizenden tompoucen gemaakt., „Alles wat oranje is verkoopt”, vertelt Erwin Teunissen, eigenaar van de bakkerij.

„De oranjesoezen en -sloffen worden vooraf gemaakt, maar de tompoucen op de dag zelf. Bij tompoucen wordt bladerdeeg gebruikt en als je hier ver van te voren room op smeert wordt het deeg slap We beginnen donderdag om vier uur ‘s ochtends met het maken van de tompoucen. Het wordt elk jaar drukker, waar we eerst op Koningsdag met z’n tweeën in de winkel stonden, staan we er nu met zes man. Het is gekkenwerk. We zijn drie uurtjes open en toch is het een van de drukste dagen van het jaar.’’

„Ook werken we samen met de Oranjevereniging en die gaan met zo’n 1500 van onze oranjesoezen langs verzorgingshuizen, het oude ziekenhuis en de asielzoekersboten om deze uit te delen.’’