Ban op hertenkampen, dus ook die van Meppel

Hertenkamp in het Wilhelminapark in Meppel. Foto: Mediahuis Noord

Het kabinet houdt vast aan het plan om hertenkampen te verbieden. Dat zei minister Piet Adema (Landbouw) donderdag in de Tweede Kamer.

„Het dier is bedoeld om vrij in de natuur te lopen.” Het gaat om het welzijn van de dieren, benadrukte Adema.

Herten komen niet op de lijst van hobby- en huisdieren die mogen worden gehouden. Daar staan dertig dieren op die wel gehouden kunnen worden. De lijst is op wetenschappelijke basis samengesteld en wordt op 1 januari volgend jaar ingevoerd. Dat betekent dat er dan niet meer met herten gefokt mag worden.

Om de paar honderd hertenkampen in het land tegemoet te komen, hoeven de bedrijven nog niet op die datum te sluiten. Ze mogen openblijven tot alle dieren gestorven zijn.

Wilhelminapark

Het besluit betekent ook het aanstaande einde van het Hertenkamp in Meppel, in het Wilhelminapark. De hertenwei bestond vorig jaar 100 jaar. De aanleg ervan werd in 1922 bekostigd door een twintigtal Meppelers en het Comité der Elektriciteitstentoonstellingen.

Het koppeltje damherten in Meppel is zelfs nog ‘van koninklijke afkomst’. Prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, schonk ze in 1928. De herten verhuisden toen van het kroondomein Het Loo naar Meppel.

Nieuws

menu