Barbecue, chillen en vooral veel skateboarden. Een middagje op skatepark Hesselingen met de Meppeler Skate Vereniging. 'Om half acht ruimen we alles weer op'

De barbecue staat aan. Muziek galmt uit de speakers. Een rail wordt in elkaar gezet. Achterin de bus van jongerenwerk Meppel staat een koelbox gevuld met fris. En oja, er wordt flink geskateboard. Het is op zaterdagmiddag lekker hangen op skatepark Hesselingen.

De Meppeler Skate Vereniging houdt een gezellig middagje op het skatepark Hesselingen: een barbecue, gezellig samenkomen en vooral skateboarden.

De Meppeler Skate Vereniging houdt een gezellig middagje op het skatepark Hesselingen: een barbecue, gezellig samenkomen en vooral skateboarden. Foto: NDC Mediagroep / Stefan Klomp

De Meppeler Skate Vereniging claimt het skatepark op de zaterdagmiddag. De nieuwe sportvereniging in Meppel houdt er een ‘Heavy Meppel Mini Jam’. Gewoon een chique naam voor een gezellige middag samenkomen en skateboarden.

Eind mei presenteerde de Meppeler Skate Vereniging (MSV) zich op dezelfde plek met een demonstratie. Inmiddels telt de vereniging tussen de 35 à 40 leden, vertelt Binie Olinga, een van de oprichters van de vereniging. „Van dertigplussers tot en met kinderen van tien jaar.” MSV heeft vooral leden uit Meppel, maar er zijn ook een paar leden uit de regio, zoals Zwolle, Hoogeveen en Steenwijk aangetrokken. „En we krijgen heel veel support uit alle hoeken van Nederland.”

Nieuw skatepark

De vereniging is eigenlijk ontstaan uit een moetje, zoals Binie het noemt. Een aantal skateboarders in Meppel wil namelijk skatepark Hesselingen een flinke upgrade geven. Het park is verouderd. De halfpipe en de quarter pipes zijn versleten. Het asfalt is slecht. Veel uitdaging is er ook niet te vinden in de skatebaan. En het trekt hangjeugd aan, die voor overlast en rommel zorgt.

Maar om verandering aan te brengen, moeten de skateboarders zich verenigingen. En dus wordt de Meppeler Skate Vereniging opgericht. Een petitie voor het nieuwe skatepark gaat online. Inmiddels is die al bijna 500 keer ondertekend. „We zijn veel op de achtergrond bezig met het nieuwe park”, vertelt Binie over de stand van zaken voor het nieuwe skatepark. De eerste tekeningen zijn gemaakt, maar er zijn nog wat wensen vanuit de Meppeler skateboarders. Ondertussen is de vereniging druk bezig om fondsen aan te schrijven, om de hele upgrade te kunnen bekostigen.

Ledenvergadering

Bij een vereniging hoort ook het nodige papierwerk en het nodige vergaderwerk. En dus wordt het gezellige samenkomen op Hesselingen meteen gebruikt voor de eerste algemene ledenvergadering van MSV. „Die hebben we lekker kort gehouden”, zegt Binie met een grote lach op zijn gezicht. „Ik denk dat de vergadering zo’n vijf minuten heeft geduurd. Ach, die jongens hebben daar toch niets mee. Ik heb wat teksten van Wikipedia opgelezen wat een algemene ledenvergadering inhoudt”, lacht hij. Het typeert de losse sfeer die er hangt.

Het middagje voor de skateboarders is mede tot stand gekomen door een subsidie van de gemeente Meppel. Verenigingen in Meppel kunnen bij de gemeente eenmalig 500 euro aanvragen voor het organiseren van een activiteit, voor na corona. „Dat is een mooi bedrag. Daar kunnen we een mooie barbecue voor organiseren, en we hebben het besteed aan prijzengeld. Het gaat zo mooi terug naar de community . We hebben dit ook niet zo groot aangekondigd. We willen het nu vooral voor de Meppeler skateboarders houden.”

Terwijl de barbecue aangezet wordt, schreeuwt Koen Krol, mede-oprichter van de vereniging, ineens door de microfoon: „Ik heb hier tien euro voor degene die de rail helemaal weet over te skaten.” Een ware golf van skateboarders trekt over het terrein. Op naar de rail die Koen zojuist samen met Binie in elkaar heeft gezet.

Hangen zonder overlast

Skatepark Hesselingen wordt zaterdag gebruikt, zoals de oprichters van de Meppeler Skate Vereniging het graag zien. Volop skaten, de drankjes verdwijnen aan de lopende band uit de koelbox, gezellig met elkaar ouwehoeren - op de bankjes, op de skateboards of gewoon op het gras in de schaduw van de boom - en nog even een lekkere hamburger of vegaburger van de barbecue pakken. „En om half acht, acht uur ruimen we alles weer netjes op”, zegt Binie. Precies de sfeer die ook op het nieuwe skatepark moet komen.

„We hopen vier keer per jaar activiteiten als deze te kunnen organiseren. We trekken daarbij ook samen op met jongerenwerker Myrthe Lugtmeier.” Zo zijn er al skatetrips georganiseerd.

Terugkijkend op de korte geschiedenis van de vereniging verbaast Binie zich eigenlijk vooral over de vereniging zelf. „Skateboarden laat zich eigenlijk niet verenigen. Skateboarden doe je gewoon. Zelf of met een groepje. Het is heel mooi om te zien wat voor positief effect deze vereniging heeft. Het zorgt echt voor een Meppeler scene. De vereniging versterkt de community . Het zorgt alleen maar voor meer positivisme.”