Basisscholieren uit Meppel zoeken in cultuureducatieproject ‘Niets is minder waar’ vermist kind

Studenten aan de slag tijdens de voorbereiding. Aangeleverde foto

In het cultuureducatieproject ‘Niets is minder waar’ gaan de kinderen van groep 5 en groep 6 van de basisscholen in Meppel deze week op zoek naar een vermist kind. Daar hoeven ze het klaslokaal niet voor uit. Via livestreamlessen in de kunstvakken krijgen ze opdrachten waarmee ze het mysterie gaan oplossen.

Op die manier onderzoeken de kinderen op welke wijze we in de kunsten, de wereld van de verbeeldingskracht, ‘bedrogen worden’. Het project is een samenwerking van studenten ITEPS (International Teacher Education for Primary Schools), Scala Centrum voor de Kunsten en de basisscholen en maakt deel uit van de Leerlijn Cultuur Meppel. Kinderen krijgen les in de kunstvakken en studenten werken aan hun deskundigheid in het geven van kunstvakken.

Het doel van het project is dit jaar kinderen bewust maken van hoe kunst kan misleiden, je op het verkeerde been kan zetten, kan manipuleren. Ze ervaren bijvoorbeeld hoe waarheid, gezichtsbedrog, overdrijving, verdraaiing, verfraaiing en fake news in de kunsten worden toegepast.

Livestreamlessen

Er zijn 27 internationale PABO-studenten met de specialisatie ‘Arts & Culture’ betrokken bij het project. Een van hen is Noah Smit: „In september zijn we gestart met de voorbereidingen. Het was de bedoeling om de kinderen op de PABO te ontvangen voor een kunstcarrousel met allerlei activiteiten, maar we moesten steeds de plannen bijstellen in verband met de coronaregels. Dat betekende uiteindelijk alle zeilen bijzetten en ombouwen naar een online programma. De scholen loggen deze week in voor livestreamslessen die de studenten verzorgen. In deze lessen toneel, muziek en dans krijgen de kinderen opdrachten om een vermist kind te vinden. Ze hebben al een voorbereidende digitale les gevolgd. Daarvoor hebben we de afgelopen maanden een dans ingestudeerd met Scaladocente Marjanne Oost en daar een video van gemaakt.”

Op de vraag of het vermiste kind gevonden gaat worden antwoordt Noah nogal geheimzinnig: „Daar gaan de kinderen zelf achter komen.”

‘Nep’ en ‘echt’

Na de online kunstcarrousel krijgen de kinderen op school lessenseries van vakdocenten van Scala. Met beeldend en mediadocent Marieke Opmeer gaan ze in de lessen ‘Niets is waar?’ nadenken en praten over de realiteit en ‘nep’ en ‘echt’ en ze maken een eigen kunstwerk met dit thema. In de lessen muziek met Matthias van Olst blijkt dat ook in de muziek ‘Niets is wat het lijkt’. Dat ontdekken de kinderen met instrumenten, hun stem en voorbeelden van liedjes.

Nieuws

menu