Bedrijven vertrekken, maar de trotse Kievit blijft in Meppel | Meppelerdiep

Het bedrijfspand van Reese en Beintema (later Interpharm) aan de Heerengracht. Links daarvan is de woning van de toenmalige directeur-eigenaar Jan van der Weerd. Foto: Stichting Oud Meppel
We schreven onlangs over het vertrek van Alliance Healthcare (het voormalige Reese & Beintema/Interpharm) uit Meppel naar Veghel en het verlies aan arbeidsplaatsen. Esther Meppelink, kleindochter van Jan Meppelink (broer van een van de vorige directeuren, Henk Meppelink) leverde enige zinvolle aanvullingen op het verhaal.
Alcides
Henk Meppelink was niet alleen langdurig directeur van Interpharm, maar hij was ook 35 jaar voorzitter van Alcides. Meppelink maakte van Alcides een omnivereniging, waarbij allerlei verschillende takken van sport onder één dak kwamen. Alcides telde in de jaren zestig en zeventig onder meer afdelingen handbal, honkbal, basketbal, schaken, voetbal en atletiek. We schreven dat Henk een talentvolle voetballer in het eerste elftal was, maar dat was zijn broer Jan. Na zijn actieve voetballoopbaan was hij vele jaren trainer. Jan (Poppe) Meppelink voetbalde in het vertegenwoordigende Noordelijk Elftal. Samen met onder anderen Abe Lenstra, in die jaren de beste en populairste speler van ons land. Na Heerenveen voetbalde Abe voor Sportclub Enschede. Hij was een tijdlang algemeen bestuurslid van de omnivereniging Alcides en regelmatig te gast op sportpark Ezinge. Voorzitter Henk was in zijn sportieve jaren een verdienstelijk atleet.
Geschiedenis
In het kwartaalblad van Oud Meppel van december 2021 schreven Thijs Rinsema en Jaap Klinkers over de rijk gedocumenteerde en zeer lezenswaardige geschiedenis van de farmaceutische fabriek en groothandel Reese & Beintema. De historie van Reese & Beintema is verbonden met een ander bekend Meppeler bedrijf: Koninklijke Boom uitgevers.
De oorsprong van Reese & Beintema was te danken aan de apothekers en chemisten vader en zoon Asman, die in 1780 een bedrijfje oprichtten dat zich bezighield met de verwerking van planten, kruiden, bast, vruchten en zaden. In 1825 kocht Gerrit Otto Boom dit voor zijn zoon Jan Adolf en schoonzoon Jan Al Schatens. Dit bedrijfje was met Schatens apotheek gevestigd in een dubbele woning aan het Zuideinde, nu Hoofdstraat.
Jan Adolf Boom ging zich echter volledig toeleggen op het drukkersvak en de uitgave van de Meppeler Courant. Schatens richtte zich volgens Rinsema en Klinkers op een vennootschap voor het bereiden van en de handel in chemicaliën, samen met de apotheker Johan Michiel Reese.
Het bedrijf voerde de naam Schatens & Reese. Na het overlijden van Schatens in 1876 werd de uit Den Haag afkomstige technicus Willem Albertus Beintema op 1 januari 1884 medefirmant en ontstond de onderneming Reese & Beintema, aldus het historisch overzicht van Thijs Rinsema en Jaap Klinkers.
Jan van der Weerd
In april 1910 verscheen Jan van der Weerd ten tonele. Hij sloot een vennootschapscontract met Johan Michiel Reese en Willem Albertus Beintema. Jan van der Weerd werd voor 11.000 gulden eigenaar van het woonhuis, de fabriek aan de Heerengracht en apparatuur. Hij handhaafde de bedrijfsnaam, omdat Reese & Beintema inmiddels een begrip was in farmaceutisch Nederland.
Jan van der Weerd en zijn vrouw verhuisden van het Zuideinde naar de Heerengracht 26, naast de fabriek. Deze werd in 1920 te klein. Jan van der Weerd kocht de leegstaande oliemolen van Hilberts & Bosscher aan de Hoogeveenseweg, om daarin na een verbouwing een nieuwe fabriek, groothandel en kantoor te vestigen.
Henk Meppelink
Een van de twee apothekersassistenten was Hendrik Jan Meppelink. Jan Meppelink was de nestor van de belangrijke Meppelink-periode van het bedrijf. Jan vierde er zijn 40-jarig jubileum en op zijn aanraden kwam broer Henk in het bedrijf.
Jan van der Weerd overleed op 8 april 1948 aan kanker. In het In Memoriam in de Meppeler Courant werd Jan van der Weerd geëerd „om zijn degelijke kennis, zijn onkreukbare eerlijkheid alsmede door z’n hulpvaardigheid en z’n gewaardeerde eenvoud.”
Van april tot eind november 1948 vervulde zoon Wim van der Weerd de functie van interim-directeur. Broer Jan van der Weerd jr. nam daarna de leiding over. Vanaf 1948 ontstond een onzekere periode met talrijke overnames. Op 1 november 1962 werd Henk Meppelink benoemd tot directeur. In 1970 kwam Internatio-Müller in beeld en ging de groothandel verder onder de naam Interpharm. In 1980 werd het pand aan de Hoogeveenseweg verruild voor een nieuw gebouw op Industrieterrein Oevers. In 2001 werd Interpharm onderdeel van het Britse Alliance Unichem en ging het verder onder de naam Alliance Healthcare. In de loop van volgend jaar komt een eind aan een belangrijk stuk Meppeler bedrijfshistorie.
Dag Greetje
Onder het tussenkopje Henk Meppelink graag de volgende aanvulling. Een van de beide apothekersassistenten was Hendrik Jan Meppelink. Dat hij zou uitgroeien tot directeur aub weglaten. Jan Meppelink was de nestor van de belangrijke Meppelink- periode van het bedrijf. Jan vierde er zijn 40-jarig jubileum en op zijn aanraden kwam broer Henk in het bedrijf.
Kievit
In het vorige artikel over het vertrek van Alliance Healthcare werden ook andere bedrijven genoemd die Meppel achter zich hebben gelaten, waaronder Coberco/NCZ, thans FrieslandCampina. Het zuivelconcern heeft het hoofdkantoor jaren geleden verplaatst van Meppel naar Amersfoort. Jan Kroes, werknemer van FrieslandCampina Kievit, maakt ons erop attent dat FrieslandCampina inderdaad van het distributiecentrum op industrieterrein Noord gebruikmaakt en de bouw heeft geïnitieerd, maar niet in eigendom heeft.
Een belangrijk onderdeel van het concern is FrieslandCampina Kievit, de buren van Alliance. „Een onderdeel waarop Meppel trots mag zijn. Met bijna 200 werknemers die dagelijks gedroogde halffabrikaten maken voor onder andere kindervoeding, maar ook voor taarten, soepen, ijsmixen en nog veel meer. Een zeer gezond winstmakend onderdeel van FrieslandCampina”, aldus Jan Kroes.