Bewoners 'Mooi Nijeveen' krijgen ein-de-lijk de sleutel. Stagnatie bij levering warmtepompen en omvormers zonnepanelen

De woningen op het voormalige zwembadterrein in Nijeveen worden volgende maand opgeleverd. Foto: Wilbert Bijzitter

De elf nieuwbouwwoningen op de plek van het voormalige zwembadterrein in Nijeveen worden 17 en 18 oktober opgeleverd. De bewoners van het project Mooi Nijeveen krijgen de sleutel overhandigd van een vertegenwoordiger van aannemersbedrijf IIBO uit Heerenveen.

Hun geduld wordt dan toch eindelijk beloond, want de gelukkigen die een woning in Mooi Nijeveen toegewezen hebben gekregen, hebben een flinke tijd op dit moment moeten wachten. De bouw liep vertragingen op. Volgens de aanvankelijke planning zou de oplevering in het eerste kwartaal van dit jaar plaatsvinden, maar die werd niet gehaald.

„We hadden gehoopt voor de bouwvakvakantie klaar te zijn, maar dat is net niet gelukt”, zegt Annerients Rusch, projectleider bij IIBO. „De problemen kwamen doordat producten op het gebied van installatie niet geleverd konden worden. Het ging vooral om warmtepompen en omvormers van zonnepanelen. Alles met een chip, eigenlijk. Je hoort het overal in de bouw. Eerder was met goed overleg veel mogelijk, maar dat lukt niet als landelijk de spullen niet leverbaar zijn en je van de fabrikant geen enkele hoogte krijgt. Dan ben je onderhevig aan de situatie.”

Rusch werd vaak verrast doordat hij pas kort voor die tijd hoorde als de spullen wél leverbaar waren. „En dan moet je natuurlijk zorgen dat het personeel er is. Het is geen geheim dat het druk is in de bouw, maar dat liep over het algemeen goed.”

De bewoners zijn vrijdag via een brief van IIBO op de hoogte gesteld van de oplevering. „Voor hen is de vertraging natuurlijk vervelend. Bewoners zijn altijd benieuwd wanneer het klaar is. Sommige bouwers geven helemaal geen prognoses meer af. Je moet voorzichtig zijn, maar wij proberen nog wel enige verwachting uit te spreken.”

Zwembad De Duker

Mooi Nijeveen, op de plek waar voorheen het overdekte zwembad De Duker stond, bestaat uit twee blokken van respectievelijk vier en vijf rijwoningen en twee levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen. Rusch: „Het is een heel mooi plan. Een leuke toevoeging aan een leuk dorp. Een plek met een gebouw dat was vergaan, is weer nieuw leven ingeblazen. Ik hou daar wel van.”

Ook bij Pascal Katoele viel vrijdag de brief van IIBO op de mat. Samen met zijn vriendin Romy Evers ontvangt hij op 18 oktober de sleutel. „Ten eerste zijn wij blij om een woning te kunnen kopen op de huidige markt”, vertelt Katoele. „We hebben lang moeten wachten op ons huis, maar hebben eindelijk de datum van oplevering te horen gekregen. We zijn enorm blij en ik kijk uit naar het oplevermoment en de tijd die daarna komen gaat!”

Volgens de Nijevener is de weg naar oplevering niet helemaal vlekkeloos verlopen. „In eerste instanatie zou de oplevering medio maart zijn. De datum is telkens uitgesteld. Dit heeft gezorgd voor veel tussentijds contact met de leveranciers van onder meer de keuken, badkamer en meubels voor het verplaatsen van afspraken en betalen van opslagkosten. Maar blijdschap overheerst!”

Nieuws

menu