Bewoners klagen over rook en stank van biomassacentrale in Nieuwveense Landen in Meppel

Bewoners in de omgeving van de biomassacentrale aan de Bremenbergweg in Meppel ondervinden woensdag veel hinder van rook die neerslaat.

Paul Korsten van MeppelEnergie noemt de hoeveelheid rook na het zien van het filmpje „substantieel”. „Zelf heb ik geen klachten ontvangen, maar het kan zijn dat deze via het storingsnummer bij Croonwolter&dros, de producent van de warmte en de koude, terecht zijn gekomen.” Croonwolter&dros onderzoekt wat er vanmorgen met de centrale aan de hand is geweest.

Ook bij de gemeente Meppel zijn volgens een woordvoerder geen klachten binnengekomen.

Onlangs werd bekend dat Cosis een tijdelijke woonvoorziening gaat realiseren naast het Leerwerkcentrum aan de Bremenbergweg in de wijk Nieuwveense Landen in Meppel. De woonvoorziening voor negentien senioren met een verstandelijke beperking ligt dan dicht bij de centrale. Buurtbewoners vinden dat „een weinig aantrekkelijke woonlocatie voor deze doelgroep”. Drie buurtbewoners hebben Cosis een mail gestuurd om de organisatie op de situatie te attenderen.

Rhea ter Laak, directeur Cluster Wonen van Cosis zegt „onaangenaam verrast te zijn”. „In eerste instantie waren wij niet op de hoogte van de aanwezigheid van de centrale. Pas drie weken geleden hoorden we ervan en begrepen we dat er mogelijk geluidshinder was. Er zijn metingen verricht maar het geluid bleef binnen de normen.”

„Over geur- en rookoverlast zijn we niet geïnformeerd. Naar aanleiding van de klachten zijn we nu in gesprek met de gemeente Meppel. Ook de cliëntenraad is inmiddels op de hoogte en ook zij zal haar zorgen bij de gemeente kenbaar maken.”