Overhandiging van de duofiets aan de stichting Voorzieningen voor Verstandelijk en Meervoudig Gehandicapten in Kolderveen.

Bewoners van Kolderveen 17 binnenkort actief op elektrische duofiets

Overhandiging van de duofiets aan de stichting Voorzieningen voor Verstandelijk en Meervoudig Gehandicapten in Kolderveen. Foto: Wim Goedhart

Bewoners van Kolderveen 17 – een woonvoorziening van Stichting Voorzieningen voor Verstandelijk en Meervoudig Gehandicapten Zwolle e.o. – kunnen sinds donderdagmiddag gebruik maken van de duofiets van Welzijn Ouderen Nijeveen. De elektrische fiets voor twee personen heeft in de schuur van Kolderveen 17 een nieuw onderkomen gekregen.

Tot vandaag stond de duofiets gestald bij Grada Bikes aan de Nijverheidsweg in Nijeveen. Toen Janco Schiphorst, assistent begeleider op Kolderveen 17, vernam dat het rijwiel daar vaak ongebruikt stond, ging hij in overleg met Stichting Welzijn Ouderen Nijeveen. Op zijn vraag of een samenwerking mogelijk was, werd positief gereageerd.

„We zijn er heel erg blij mee”, zegt Janco Schiphorst. „Met de bewoners zal hij veel gebruikt worden. Daarnaast gaan wij ook het onderhoud doen. Schoonmaken en ketting invetten zijn mooie klusjes voor ons.” Op Kolderveen 17, waar acht vaste cliënten wonen in de leeftijd van 6 tot 43 jaar en acht logeerplekken zijn, staat reeds een duofiets, maar deze heeft geen elektrische ondersteuning. Schiphorst: „Dan is het soms bijna niet te doen om samen te fietsen.”

Blij met samenwerking

Aafke Bouma en Janco Schiphorst fietsten donderdagmiddag samen op de duofiets van Grada Bikes naar Kolderveen 17. Bouma liet namens Welzijn Ouderen weten dat ook deze stichting blij is met de samenwerking. „We hebben de fiets sinds 2017. Helaas wordt hij minder vaak gebruikt dan wij hadden verwacht. Maar laat duidelijk zijn; in eerste instantie lenen wij de fiets nog steeds uit aan ouderen die het fijn vinden om samen te fietsen. Zij kunnen mij nog steeds bellen. Maar als een fiets ongebruikt stil staat, slijt hij meer dan wanneer je ermee rijdt. Daarom vinden we het fijn dat hij deze plek heeft gekregen.”

Schiphorst – zelf Nijevener - is ook blij dat hiermee weer een samenwerking in het dorp is ontstaan. „Onze bewoners zijn onder meer afkomstig uit Zwartsluis, Dwingeloo, Meppel en Uffelte. Nu wonen ze in Nijeveen. Dat gevoel willen we hen ook geven.”

Tweede woonvoorziening

De woonvoorziening Kolderveen 17 is gevestigd in een voormalige conferentieboerderij. In juli 2019 startte de renovatie en de plek onderging een metamorfose. De boerderij-uitstraling aan de kant van de straat is behouden gebleven. Ook andere karakteristieke elementen hebben de verbouwing doorstaan. Het onderkomen ziet er picobello uit. Na de Kolderberg is Kolderveen 17 de tweede woonvoorziening van Stichting Voorzieningen voor Verstandelijk en Meervoudig Gehandicapten Zwolle e.o. in Nijeveen.

In september vorig jaar werd locatie Kolderveen 17 geopend. „Een nadeel is dat dat in coronatijd was”, vertelt directeur-bestuurder van de stichting Joan Albrecht. „Daardoor hebben we nog nooit alles met de bewoners kunnen doen zoals we dat zouden willen doen. Denk aan sporten, uitgaan en boodschappen doen. Van alles wat het dorp te bieden heeft, willen we gebruik gaan maken. Nijeveen is echt sociaal, dat moeten de bewoners nog gaan ervaren.”

‘Ideeën kunnen snel worden uitgevoerd’

Het project aangaan was een grote stap, maar ze is „ontzettend blij” met het resultaat. „Dat is voor een groot deel te danken aan het team. Ondanks de coronatijd hebben ze het huis richting gegeven”, aldus Albrecht, die zelf ook in Nijeveen woont. „In onze kleine stichting zijn de lijnen kort en kunnen ideeën snel worden uitgevoerd.”

Janco Schiphorst is vanaf de opening werkzaam op Kolderveen 17. „Ik vind het geweldig om onze bewoners een mooie dag te bezorgen door bijvoorbeeld met ze op pad te gaan of een activiteit te doen. Maar het gaat hier natuurlijk niet alleen om de leuke dingen! Iedereen draagt z’n steentje bij aan bijvoorbeeld koken of de was. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met veel privacy, eten doen we gezamenlijk. We zijn nog bezig met de tuin zodat we daar straks ook nog meer in kunnen doen. Ik denk dat Kolderveen 17 echt een aanwinst is voor Nijeveen.”

Joan Albrecht geeft aan dat een openingsfeest nog volgt als corona het toelaat. „We zijn geen opvallende locatie met een vlag waaraan je ziet dat hier iets bijzonders is. We wonen allemaal gewoon in het dorp. Vanaf de weg zie je een boerderij en dat is het. Daarom volgt er ook geen andere naam. Wij zijn gewoon Kolderveen 17.”