Ruim honderd bezoekers genieten van oratorium Willem Stoppelenburg in Grote Kerk in Meppel

Oratorium van Willem Stoppelenburg in de Grote Kerk van Meppel. Foto: Wim Goedhart

Componist Willem Stoppelenburg (78) uit Meppel bracht zaterdag zijn ambitieuze compositie Erasmus, een humanistisch oratorium ten gehore in de Grote Kerk. Vanwege corona in een uitgeklede bezetting.

Een periode van vertwijfeling. Zo omschreef Stoppelenburg de tijd die hij doormaakt sinds hij het werken aan zijn compositie Erasmus na meer dan twee jaar heeft afgerond. „Er was nog geen omvattend oratorium over deze grote figuur uit de Nederlandse geschiedenis gemaakt.”

De bijna twee uur durende compositie, een humanistisch oratorium, klonk zaterdag door de Grote Kerk in Meppel. Niet met, zoals door de componist bedacht, een flink koor en een orkest. Stoppelenburg verkleinde de bezetting tot een hanteerbaarder formaat van strijkkwartet, orgel, piano, vier solozangers en vier leden van de Kölner Vokal Solisten.

120 bezoekers genoten zaterdag live van het concert. De Meppeler componist moet het doen met de opname die de Concertzender maakte. Stoppelenburgs oratorium moet na de première de wijde wereld in, het moet een eigen leven gaan leiden. „Dat is een diepe wens.”

Nieuws