Sterren kijken kan voortaan met een leentelescoop van de bibliotheek in Meppel. 'Al die jonge sterrenkundigen enthousiast maken'

Cody Buye van de internationale pabo van NHL Stenden, rechts Lianne Wolbink, frontofficemedewerker van de bibliotheek in Meppel. Foto: Theo Jurriens

Het is binnenkort mogelijk om bij de bibliotheek in Meppel een telescoop te lenen. „Om alle astronomen in de dop kennis te laten maken met de sterren en planeten.”

Twee telescopen zijn er vanaf 6 februari te leen bij de Meppeler bibliotheek. Op initiatief van astronoom Theo Jurriens, verbonden aan de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) en met medewerking van docent Cody Buye van de internationale pabo in Meppel.

Geboren en groot geworden in Meppel is ie. Natuurwetenschapper en sterrenkundige Theo Jurriens. „Ik was als klein jongetje al gefascineerd door de sterren. De bibliotheek was voor mij destijds een vergaarbak. Ik verslond alle boeken op het gebied van sterrenkunde en radiotelescopen. De bibliotheekjuffrouw was zo vriendelijk om mij ook de boeken voor volwassenen uit te lenen, daar was veel meer keus.”

Brieven schreef hij ook, naar diverse ruimtevaartorganisaties in bijvoorbeeld Amerika en Rusland. „De brieven die ik terugkreeg in het Engels waren goed te lezen, maar die met Russische tekst waren een ander verhaal. Daarvoor ging ik dus weer naar de bibliotheek en vertaalde zo alles met een woordenboek. Prachtig vond ik het.”

Dat nostalgische gevoel is de reden dat Jurriens aan de slag ging om astronomie voor iedereen toegankelijk te maken. „Op meer plekken in Nederland zijn leentelescopen te verkrijgen. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met de sterren en het heelal. Ik kon in de bieb in Meppel altijd mijn ei kwijt, meer dan Nederland 1 en de Meppeler Courant hadden wij destijds niet. Mijn eigen terugblik en beleving zorgen er dus voor, dat ik leentelescopen in Meppel wilde realiseren.”

Ook wijst Theo Jurriens op de bekende amateurastronoom Henk Munsterman. Hij had aan de Tuinweg in Meppel zijn eigen sterrenwacht en verkreeg landelijke faam, omdat hij als eerste in Nederland de beroemde komeet Halley fotografisch vastlegde. „Al die jonge Henkies hoop ik enthousiast te maken.”

De RUG en de Internationale pabo (Iteps) sponsoren allebei een uitleentelescoop. Mensen krijgen niet alleen de telescoop mee voor 4 weken, maar ook een oculair waarmee 170 keer vergroot kan worden en een sterrengids - een jaarboek voor 2023 - waar in staat wat er dit jaar aan de sterrenhemel gebeurt. Vanaf 6 februari is het mogelijk om de telescopen te lenen.

Op vrijdag 3 februari is er ter introductie een sterrenwandeling. „We verzamelen om 19.00 uur bij de bibliotheek. We gaan dan een stukje wandelen, waarschijnlijk richting de Blankensteinweg, want daar is het goed donker. Onderweg leggen we uit hoe sterrenbeelden eruit zien en hopelijk zien we een sterrenneveltje”, zegt Jurriens enthousiast. Opgeven voor de sterrenwandeling kan bij de bibliotheek. „Bij slecht weer zorgen we voor een programma binnen.”

Nieuws

menu