De coronamaatregelen leggen ook de Bierkoerier van Thijs Boersma droog.

Bierkoerier brengt voorlopig even geen bier meer: ‘Zou een trap onder water zijn naar de horeca’

De coronamaatregelen leggen ook de Bierkoerier van Thijs Boersma droog. Wim Goedhart

Meppel / Nijeveen - Wie denkt dat Bierkoerier Meppel profiteert van de sluiting van de horeca, komt bedrogen uit. Het bedrijf van Thijs Boersma, dat bier en andere dranken bezorgt op momenten waarop andere verkooppunten – horeca uitgezonderd – vaak al dicht zijn, is nu gesloten. „We plukken dus zeker niet de vruchten van de gesloten horeca.”

Met gemengde gevoelens heeft de ondernemer dinsdagavond naar de persconferentie gekeken. „Zuur”, noemt Boersma de maatregelen. „Want nu staan we stil. Ik voelde het al aankomen. Balen. Eerst dacht ik nog dat we mogelijk tot 22.00 uur konden bezorgen, of dat alleen winkels geen drank meer mochten verkopen. Maar het gaat nu echt om de verkoop van dranken.”

En dus rest Boersma niets anders dan het zo herkenbare groen-witte busje tijdelijk te parkeren en de nog aanwezige voorraad wellicht te slijten. Open gaat zijn bedrijf niet in de komende weken, leveren aan illegale feestjes doet Bierkoerier Meppel zéker niet. Uitgesloten, knikt hij instemmend. „Wat premier Rutte ook zei: ‘Wees geen stoere jongen en hou je aan de regels’. Ja, het is voor ons moeilijk”, aldus Boersma, die in het coronajaar overigens geen buitensporig grote feestjes heeft aangetroffen tijdens het bezorgen. „Dat komt in andere jaren wel voor. In de zomer waren de regels er weliswaar wat meer af, maar ik wil graag gezegd hebben dat ouderen weleens naar jongeren kijken alsof het losgeslagen beesten zijn. Dat is niet helemaal waar.”

Beter dan andere jaren

Zijn bedrijf kan de ‘drooglegging’ hebben, zegt Boersma: „We zijn ondernemend zat om het wel te kunnen verkopen, maar we zijn aan regels gebonden. Daar houden wij ons aan. De handel hebben we gehad dit jaar, het ging zelfs beter dan in andere jaren, we kunnen het hebben. We staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, rijden met een herkenbaar busje rond. We kunnen het gewoon niet maken om wel iets te doen. Het zou ook een trap onder water zijn naar de horeca.”

Boersma, student Vastgoed en Makelaardij, die ook werkt in het stukadoorsbedrijf van zijn vader, zit niet stil. „Ik ben altijd bezig, nu valt de Bierkoerier weg, maar dan ga ik met het vrouwtje op de bank zitten. We moeten er allemaal mee leven, het is niet anders. Ik heb net flink inkopen gedaan. Er staat een aantal pallets vol met bier in de opslag. Daar zit natuurlijk een houdbaarheidsdatum op. Hopelijk kunnen we na vier weken weer door.”