Blijf de verhalen over de slachtoffers vertellen | Meppelerdiep

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: Herdenking van het eerste transport van Kamp Westerbork naar Auschwitz.

Onthulling van het Joods Monument in het Slotplantsoen in 1997 door de heer Frank ter nagedachtenis aan de weggevoerde en nooit teruggekeerde Joodse stadgenoten.

Onthulling van het Joods Monument in het Slotplantsoen in 1997 door de heer Frank ter nagedachtenis aan de weggevoerde en nooit teruggekeerde Joodse stadgenoten. Foto: Archief Meppeler Courant/Gerrit Russchen

„De Jodentransporten, de deportaties van Joden, Roma en Sinti en ook enkele tientallen verzetsstrijders vanuit Kamp Westerbork namen slechts iets meer dan twee jaar in beslag. Ondanks die korte periode is het een onderwerp dat ook nu, na tachtig jaar, de gemoederen nog altijd bezighoudt”, schrijft Dirk Mulder, oud-directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in zijn afgelopen donderdag gepresenteerde boek Buitengewone Transporten.

Nieuws

menu