Rechtbank Zwolle.

Boerenfamilie houdt ruilverkaveling Staphorst tegen. 'Onder bedrog zet je geen handtekening'

Rechtbank Zwolle. Foto: NDC Mediagroep

Een Staphorster boerenfamilie weigert in een verplichte ruilverkaveling zijn land af te staan. De provincie Overijssel eiste woensdag in een kort geding om ontruiming. De familie weigert te tekenen. „Onder bedrog zet je geen handtekening.”

Op straffe van een dwangsom van maximaal 50.000 euro moeten de broers uit Staphorst het perceel grasland dat in eigendom is van de buurman ontruimen, eiste de provincie op de zitting woensdag. Al meer dan zeven jaar wordt met vele tientallen boeren gesproken over de uitruil van gronden in een gebied van ruim 5300 hectare. Het buitengebied is sterk versnipperd, stelt de provincie.

De ruilverkaveling optimaliseert de bedrijfsvoering van boeren: zo hoeven de trekkers van de vele tientallen bedrijven jaarlijks na de verkaveling 200.000 kilometer minder te rijden, berekende de provincie. Goed voor alles en iedereen behalve voor de broers, zo is hun gevoel. De familie ging onder druk akkoord met de ruil van vijf van haar kavels, maar één kavel wil ze blijven gebruiken. Deze hebben ze na mondelinge overeenkomst met de eigenaar al 19 jaar in gebruik. De gemoederen lopen bij meerdere vergaderingen hoog op. Tot twee keer toe geven zowel Commissaris van de Koning Bijleveld als haar opvolgster Heidema de familie een officiële waarschuwing.. Twee commissieleden voelden zich bedreigd door de familie.

Omstreden

De verkaveling is inmiddels definitief. En deze is verplicht opgelegd. Hun buurman heeft de omstreden kavel toebedeeld gekregen maar durft het land niet op. De provincie heeft hem in samenspraak met de politie afgeraden het perceel, dat nu wel zijn eigendom is, te betreden. De provincie vroeg woensdag de rechter om de familie op te leggen het perceel te ontruimen op straffe van een maximale dwangsom van 50.000 euro. Maar waarom heeft de provincie in de ruilverkaveling nooit rekening gehouden met verhuurde grond? De rechten van een andere boer, die ook grond huurde, zijn wel gehonoreerd. Dat gebruiksrecht bestaat alleen als dat opgenomen is in de lijst rechthebbenden. En daarin wordt de familie niet genoemd, zegt een ambtenaar op de zitting.

De provincie had dat kunnen weten omdat de familie dat in een eerdere procedure bij de rechtbank al had aangegeven. En ja, ze hebben zich eerder laten provoceren, zeiden de broers. Maar ze weigeren de ruil te tekenen. Onder bedrog zet je geen handtekening, zeiden ze. „De provincie laat een verscheurd land achter.’”

Woensdag 31 maart komt de rechter met haar vonnis naar buiten.