Boomkunstenaar uit Meppel maakt kunstwerk voor overleden luitenant. Hij overhandigt deel van werk aan ouders van omgekomen militair

Een emotionele ontmoeting tussen Jelmer en de ouders van Tom Krist. Foto: Johan Bergsma foto

Een bijzonder moment voor veteraan Jelmer Zwaan uit Meppel, ook wel bekend als de boomkunstenaar.

Een deel van het kunstwerk ‘Verbonden’ dat Zwaan maakte naar aanleiding van het overlijden van zijn voormalig luitenant in Afghanistan Tom Krist, heeft hij overhandigd aan de ouders van Tom. Marianne en Wil Krist trokken samen met Zwaan op bij het maken van het werk, maar waren volledig verrast dat een onderdeel daarvan voor hen persoonlijk bestemd was. Geëmotioneerd namen zij het fraaie kersenhouten hart in ontvangst in het thuishonk van het Regiment Limburgse Jagers in Oirschot.

Jelmer Zwaan maakte in 2007 onderdeel uit van een peloton van het 42ste bataljon Limburgse Jagers waar luitenant Tom Krist leiding aan gaf. Krist kwam om bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan.

De volledige onthulling van Zwaans houten werk laat nog even op zich wachten. ‘Verbonden’ vormt samen met 21 andere werken het project Helmen vol Verhalen, waarbij 22 kunstenaars het verhaal vertellen van evenzoveel jonge veteranen. De resultaten vormen samen een tentoonstelling die vanaf het tweede kwartaal van dit jaar door Nederland gaat reizen.

Nieuws

menu