Braderie, kermis en gewone markt in Meppel. 'Niet vergelijkbaar met Donderdag Meppeldag'

Veertig kraampjes vullen donderdag 12 augustus het centrum van Meppel. Er is dan een braderie, een initiatief van de Handelsvereniging Meppel. Tegelijk is er ook een kermis, en omdat het donderdag is, ook de wekelijkse markt.

Braderie in de Woldstraat, tijdens een Donderdag Meppeldag van 2019.

Braderie in de Woldstraat, tijdens een Donderdag Meppeldag van 2019. Foto: Leo de Harder

„Het zijn niet veel kraampjes”, zegt Arnold Schuurman, als citymanager betrokken bij het eerste evenement in de binnenstad van Meppel sinds corona. „Veertig is een mooi aantal, maar niet te vergelijken met Donderdag Meppeldag.”

In 2019 was er voor het laatst een Donderdag Meppeldag. Ook dit jaar gaat het evenement niet door vanwege corona. Bij iedere Donderdag Meppeldag bruist het van het leven in de stad. Bijna iedere winkel heeft wel een kraampje voor de deur, er zijn optredens op de pleinen, en door de stad zijn ook nog eens talloze acts te zien. Aankomende donderdag hangt er een heel andere sfeer.

Vanwege corona wordt alles goed in de gaten gehouden. Het centrum wordt opgedeeld in meerdere vakken. „Als het ergens te druk is, sluiten we dat gedeelte voor een tijdje af. Kan niemand daar meer in”, zegt Schuurman. Want, behalve kraampjes, staan er donderdag ook voldoende hekken in de stad. „En er zijn veel verkeersregelaars aanwezig”, voegt hij toe. Zelf gaat hij donderdag ook regelmatig wel even door de stad lopen om te zien hoe het gaat.

Paar artiesten lopen door de stad

Er wordt voor een klein beetje sfeer gezorgd. Er zijn twee à drie artiesten die rondtrekken in Meppel. Die gaan al lopend muziek maken, zodat er geen mensen blijven stilstaan om te luisteren. „Lopen betekent spelen”, zegt hij stellig. Hijzelf, en de rest van de organisatie, zal ook vaak even rondlopen om te zien hoe het gaat. De braderie is dan ook meteen een test. „We hebben bewust voor de donderdag gekozen. Dan is ook de gewone markt en dan spreidt het publiek zich toch meer.”

De braderie vindt plaats in het centrum van Meppel, van de Zuiderbrug tot en met de Kruisstraat. Ook de Woldstraat en het Prinsenplein doen mee. Op de pleinen zelf blijft het, afgezien van de markt op het Kerkplein, leeg.

Kermis buiten het centrum

Net buiten het centrum vindt er tegelijk een kermis plaats. Deze staat volledig los van de braderie en vindt plaats op het Vledderplein, naast de Gasfabriek. „De kermisexploitant heeft eerder aanvraag gedaan voor het Prinsenplein en de Groenmarkt, alleen hebben we ervoor gekozen om de kermis dit jaar daar niet plaats te laten vinden”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. De reden dat er een andere plaats is gekozen, is vanwege de horeca op het Prinsenplein en de Groenmarkt. „Dit zou betekenen dat de horecaondernemers daar dan geen terras kunnen hebben een heel weekend. Gezien de zware tijd die ze gehad hebben en waar ze nog in zitten, vonden we dit geen goed idee. De kermisexploitant was het met ons eens en samen hebben we een nieuwe plek gevonden.”

Net als de braderie wordt ook de kermis volop gemonitord. Het kermisterrein wordt volledig afgezet met hekken en rood-wit lint, en de in- en uitgang worden duidelijk aangegeven. Bij de ingang en de attracties staan desinfectiepunten. De organisatie van de kermis is verantwoordelijk voor het reguleren van de doorstroom van de bezoekers. Hiervoor is een looproute gemaakt. „Deze wordt aangeduid met pijlen, die met biologisch afbreekbare verf of krijt worden aangebracht.”

Als er te veel bezoekers op het terrein zijn, kan het kermisterrein (tijdelijk) worden afgesloten. De kermis is van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus. Schuurman is blij dat er ook een kermis is. „De kermis spreidt het publiek nog meer.”