Brandweer in Meppel staakt bijzondere klus. Te veel wind om spandoek van 4x12 meter te bevestigen aan de Meppeler Toren

De brandweer van Meppel probeert een banner aan de Meppeler toren te bevestigen.

De brandweer van Meppel probeert een banner aan de Meppeler toren te bevestigen. Foto: Wilbert Bijzitter

De Stichting Orgelconcerten Meppel (SOM) grijpt twee historische gebeurtenissen aan om een festival te organiseren, dat plaatsvindt van 5 tot 9 oktober in en om de Grote of Mariakerk. Om het festival te promoten werd de brandweer ingeschakeld om een enorm spandoek aan de kerk te bevestigen. Alleen, na een paar minuten proberen, werd de poging gestaakt. De wind zou veel te veel invloed hebben op het doek. „Te gevaarlijk”, zo oordeelde de brandweer.

De twee markante momenten in de geschiedenis van Meppel zijn de toestemming die Meppel 600 jaar geleden kreeg om een eigen parochie te stichten en dus een eigen kerk te bouwen. Daarnaast is het 300 jaar geleden dat er een orgel kwam in de Grote of Mariakerk.

In het festival is een grote plaats ingeruimd voor de naamdrager van de kerk: Maria. Bij de programmering is daarmee rekening gehouden.

Het koor van Ceciel van der Zee, Viva la Musica, zal bij de opening van het festival op woensdag ondermeer het Maria mater gratiae van Fauré uitvoeren.

Hoogtepunt van het festival is op zaterdagavond de uitvoering van de Mariavespers van Monteverdi met medewerking van Musica Vocalis uit Zwolle.

Sinds enkele dagen heeft de Meppeler Toren zich daarbij gevoegd. Wie goed luistert hoort op het carillon vier nieuwe melodieën. Twee daarvan zijn uit de opening van de Mariavespers. De andere twee zijn uit delen van de Bachcantate Lobe den Herren.

Deze cantate zal worden uitgevoerd tijdens de afsluitende oecumenische cantatedienst van het festival op zondagmiddag om 15.00 uur.

Nadat 600 jaar zondag aan zondag hier vieringen hebben plaatsgevonden zal dit, in ieder geval voorlopig, de laatste dienst zijn in de Grote of Mariakerk: een afsluiting dus met een emotionele lading.