Broedende ooievaar aan Reggersweg bij Meppel houdt machines van het werk. Aanleg fietspad naar Staphorst moet tot zeker 1 september wachten

Je ziet het plaatje zo voor je. Fietsers die vanaf het ziekenhuis in Meppel op een rustig, vrijliggend fietspad op hun gemak richting Staphorst rijden, met fraai uitzicht op de Reest en hier en daar zicht op een ooievaar in het veld. Het is voorlopig een toekomstplaatje.

Deze broedende ooievaar vertraagt nietsvermoedend de aanleg van het fietspad.

Deze broedende ooievaar vertraagt nietsvermoedend de aanleg van het fietspad. Foto: Martijn Bijzitter

Diezelfde vogel zorgt er nu namelijk voor dat de aanleg van het fietspad vertraagd wordt. Een broedende ooievaar in een boom op een steenworp afstand van de weg houdt de machines voorlopig op afstand.

De werkzaamheden, waaronder de kap van 36 bomen, zouden volgens plan al bezig moeten zijn, vanaf februari/maart ongeveer. Naar verwachting start de klus nu pas na 1 september.

De ooievaar is een beschermde vogel, wat inhoudt dat hij niet verstoord of verjaagd mag worden. Hij duldt zeker geen brullende machines in zijn buurt. „In de nieuwe natuurbeschermingswet is bepaald dat je geen lawaai mag maken binnen 180 meter afstand, dus in dit geval kan er daar zeker niet gewerkt worden”, zegt een woordvoerder van de gemeente Meppel.