Bruggen in Meppel kleuren blauw

De bruggen in Meppel waren gisteravond blauw gekleurd. Leo de Harder

Meppel - Donderdag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Overal in de wereld wordt op deze dag aandacht gevraagd voor autisme. Dit gebeurt onder meer door bekende gebouwen of herkenningspunten blauw te verlichten. Zo kleuren in Meppel de Tipbrug en Zuiderbrug blauw.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds grijpen deze dag aan om op te roepen tot meer openheid over autisme. „Dat is hard nodig”, vinden ze. „Nog altijd zijn er veel mensen die niet open durven te zijn over hun autisme, als gevolg van het stigma rond de diagnose. Hierdoor kunnen zi niet vragen om die kleine aanpassingen die het leven voor mensen met autisme aangenamer kunnen maken. Bijvoorbeeld een werkplek waar ze geen tot weinig prikkels ervaren.”

Door gebouwen op 2 april blauw te verlichten, willen de NVA en het AutismeFonds laten zien dat autisme er gewoon mag zijn. Overal.

In Nederland zijn er ongeveer 200.000 mensen met autisme. Juist nu is het sociale isolement is vaak groter dan normaal. Ook het gebrek aan structuur door het plotseling wegvallen van werk, school, dagbesteding en begeleiding kan voor grote problemen zorgen.

Daarom heeft de NVA het aantal telefoonlijnen van de Informatie- en Advieslijn uitgebreid. Mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of die vragen hebben over autisme, kunnen elke werkdag van 10.00 tot 14.00 uur bellen met 030 - 22 99 800 (kies optie 3).

Nieuws

menu