Burgemeester Korteland legt een krans bij het verzetsmonument in Meppel

Kranslegging bij het verzetsmonument in Meppel. Foto: Daan Prest

Burgemeester Richard Korteland en zijn partner Rosa van Veen trotseerden dinsdagmiddag 4 mei het onstuimige weer en legden een krans bij het verzetsmonument op de begraafplaats aan de Zomerdijk in Meppel.

Het verzetsmonument is een natuurstenen gedenksteen. Voor de steen liggen acht grafstenen. Hier liggen zestien oorlogsslachtoffers uit Meppel begraven.

Op dinsdag 4 mei is het in Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Normaal gesproken komen een hoop mensen samen op de Waalsdorpervlakte om de gevallenen en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Maar door de coronamaatregelen gaat dodenherdenking in 2021 anders dan gebruikelijk.

Net als vorig jaar is bij de national herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam geen publiek aanwezig. Naast de kransleggers is er nog een kleine groep genodigden aanwezig. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen de eerste krans.

Vrouwen in verzet

Vanwege het thema dit jaar, vrouwen in verzet, wordt de nationale dodenherdenking door de NOS vanavond voor een deel live vanuit Winterswijk uitgezonden. Er is voor de locatie in Winterswijk gekozen bij het standbeeld van de nationale verzetsheld ‘tante Riek’ in het Winterswijk Vrijheidspark. Het Vrijheidspark zal vanavond worden afgesloten voor publiek.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om vanuit huis stil te staan bij de nationale herdenking en 76 jaar vrijheid.