Burgemeester Richard Korteland van Meppel bezoekt nieuwe witte anjerperk

Het witte anjerperk in Meppel. Foto: Daan Prest

Burgemeester Richard Korteland bezocht op de Bevrijdingsdag van Meppel, dinsdag 13 april voor het eerst het nieuwe witte anjerperk in het Wilhelminapark. Dit monument is als eerbetoon aan alle veteranen uit Meppel opgericht.

De gemeente geeft met de aanleg van het witte anjerperk gehoor aan de oproep van het Nederlands Veteraneninstituut om zo veteranen te eren en waarderen. Het perkje bloeit namelijk in de dagen en weken voor de Nederlandse Veteranendag op 26 juni. De witte anjer staat symbool voor de waardering van veteranen. Het anjerperk is aangelegd uit respect en waardering voor de inzet van veteranen in dienst van de vrede, nu en in het verleden, waar ook ter wereld.

Stichting Oud Indiëgangers wil nieuw monument voor zeven gevallen militairen

Stichting Oud Indiëgangers Meppel heeft zich hard gemaakt voor de aanleg van het perkje aan de rand van het rosarium. „Er is natuurlijk geen link met de bevrijding van Meppel”, zegt Henk Spraakman, de secretaris van de stichting. „De burgemeester was in het park voor de kranslegging bij het oorlogsmonument en hij wilde het perkje symbolisch openen.”

De herdenking van de oorlogsslachtoffers en de gevallen militairen vindt jaarlijks plaats op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook de zeven militairen uit Meppel die in het toenmalige Nederlands Indië het leven lieten worden dan herdacht. Dat gebeurt bij het monument dat op de begraafplaats is geplaatst door de vereniging van oud militairen. „Helaas is dat monument niet compleet”, zegt Spraakman. „Er staan slechts twee namen op, terwijl we nu weten dat er zeven soldaten zijn omgekomen. Een nieuw monument in het Wilhelminapark zou het mooiste zijn. ”

Witte anjerperkjes in Nederland

In 2019 is het Nederlands Veteraneninstituut begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal witte anjerperkje. Veel gemeenten gaven gehoor aan deze oproep, kijk op deze kaart voor de meest recente locaties van witte anjerperkjes in Nederland:

Nieuws

menu