Buurtgezinnen Meppel wint de Meer dan Handen Award in de categorie Verbinding. Stichting Kleine Nodenhulp Meppel en project eetcafé, Prakkie in een bakkie vallen ook in de prijzen

Anne Gré Geurtsen (steungezin) en Geke Maes zijn blij met de prijs.

Anne Gré Geurtsen (steungezin) en Geke Maes zijn blij met de prijs. Foto: Aangeleverde foto

De winnaars van de Meer dan Handenawards 2021 zijn bekend. Gemeente Meppel en Welzijn MensenWerk hebben de prijzen dinsdagavond uitgereikt tijdens het door Meppelvoorelkaar georganiseerde vrijwilligersevent in een afgeladen zaal in De Plataan. Deze avond stond eerder gepland op 7 december 2021 maar moest vanwege corona verzet worden.

Stichting Kleine Nodenhulp Meppel is winnaar in de categorie Passie, De MensA, project eetcafé, Prakkie in een bakkie in de categorie Vernieuwing en Buurtgezinnen Meppel heeft gewonnen in de categorie Verbinding.

Het initiatief van de Meer dan Handen Awards is afkomstig van de gemeente Meppel en Welzijn MensenWerk. Het publiek kon vrijwillige organisaties en projecten aandragen voor een nominatie in een van de drie categorieën. De winnaars krijgen naast de mooie titel ook een geldprijs van 500 euro, die weer ten goede moet komen aan de organisatie.

‘Vrijwilligersprijs komt toe aan steungezinnen’

„Fantastisch”, reageert Geke Maes, coördinator Buurtgezinnen Meppel en Westerveld op de uitreiking van de prijs. „Deze vrijwilligersprijs komt natuurlijk geheel toe aan onze steungezinnen, die belangeloos hun tijd en aandacht schenken aan andermans kinderen. Met een delegatie van steunouders hebben we een gezellige vrijwilligersavond beleefd. En met het gewonnen bedrag gaan we uiteraard iets leuks doen voor en met onze gezinnen!”

Buurtgezinnen Meppel was maar liefst achttien keer genomineerd. Ook de jury was heel enthousiast over het project. ‘Dit is een mooie manier is om vragers en aanbieders aan elkaar te verbinden’, zo oordeelde de jury. ‘Daarmee kan je verbindingen aangaan met andere gezinnen en samenwerken aan de toekomst van de kinderen. Het is ook mooi dat ze een stukje mantelzorgondersteuning, zorg en taken uit handen kunnen nemen. Verbinden van gezinnen met verschillende achtergronden in hun eigen omgeving, het is alledaags, laagdrempelig, omzien naar elkaar en elkaar helpen. Zo boek je snel en effectief resultaat.’ Ze had gewild dat het eerder had bestaan.

Onder het motto ‘opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die overbelast zijn aan een stabiel gezin in de buurt. De kinderen uit het vraaggezin gaan een dag(deel) spelen bij een steungezin, dat op vrijwillige basis hulp biedt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en kunnen hun ouders even op adem komen.

Afscheid van Ruud Stiekema

Tijdens de vrijwilligersavond werd verder afscheid genomen van Ruud Stiekema, teamlid van Meppelvoorelkaar. Hij stond aan de wieg van het platform. ‘Nu vijf jaar later, groeit het platform nog steeds en daar mag jij ook trots op zijn. Ruud, we willen je allemaal onwijs bedanken voor alle vrijwillige inzet die je hebt gedaan voor Meppelvoorelkaar’, zo klonk het in de afscheidsspeech.

Onder leiding van Lianne Dolstra en Mariska Bloemberg (Gemeente Meppel) ging daarna de vrijwilligersquiz van Meppel van start, met zeventien vragen over vrijwilligerswerk in Meppel en over Meppelvoorelkaar. Drie dames van de Fleur Bloemen stichting wonnen de quiz.