Buxusrupsen veroorzaken opnieuw overlast. Carina Troost uit Meppel heeft al 100 buxusbollen naar de stort gebracht

De buxusrups zorgt in grote delen van het land voor overlast. Zijn vraatzucht verandert de buxus in verschrompelde struiken.

Wie erop let, ziet dat in veel tuinen de ooit zo groene buxussen er troosteloos bij staan.

Wie erop let, ziet dat in veel tuinen de ooit zo groene buxussen er troosteloos bij staan. Foto: Wilbert Bijzitter

Wie erop let, ziet dat in veel tuinen de ooit zo groene buxussen er troosteloos bij staan. Een probleem dat al jaren speelt, maar dit jaar extremere vormen aanneemt. De rupsen laten een spoor van vernieling achter.

Ook in Meppel klagen bewoners over de beestjes. Zo nam Carina Troost deze zomer afscheid van zo’n 100 buxusbollen. „Ik kwam terug van vakantie en wat blijkt: alle buxusbollen waren kaalgevreten. Inmiddels staat er geen buxusbol meer in mijn tuin”, treurt de Meppelse.

Gesignaleerd

De buxusmot komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China). Vermoedelijk is deze nachtvlinder in 2007 in Duitsland terechtgekomen via import van de buxus uit Azië. In dat jaar werd hij ook in Nederland gesignaleerd. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zich flink uitgebreid. Aangezien er in veel tuinen in Nederland buxus aanwezig is, is er voldoende voedsel voor de soort en zijn er ook genoeg mogelijkheden om voort te planten.

Flink toegeslagen

Vijftien jaar geleden verhuisde Troost naar Meppel. Sindsdien verzorgt ze, de toen nog ruim 300, buxussen aan de Werkhorst met trots. „Ik snoei ze in de mooiste vormen en geef ze voldoende water en mest. Het is ontzettend frustrerend om de planten zo gehavend te zien. De rupsen hebben flink toegeslagen. Vorig jaar hadden wij er maar een klein beetje last van. Maar sinds de afgelopen maanden is het wel echt raak. Iedereen die ik erover spreek heeft er last van: van het Reestplantsoen tot aan de Oosterboer”, vertelt Troost.

Acht dagen

De rupsen leven op diverse buxussoorten. In het voorjaar worden ze actief en beginnen ze met het eten van de bladeren. De eerste vlinders verschijnen in april of mei. De vlinders zijn gemakkelijk te herkennen aan hun zwart-witte tekening. Ze leven circa acht dagen. In die dagen planten ze zich massaal voort door hun eitjes, tot 800 stuks, te leggen op buxusstruiken.

Effectief

De Vlinderstichting roept op om nooit gif te gebruiken om de buxusmot te bestrijden. Regulier gif doodt ook andere dieren. De gemakkelijkste en meest effectieve manier is om buxus te vervangen door een struik die niet gevoelig is voor vraat. Liefst een soort die van oorsprong al in Nederland voorkomt, zoals liguster. Met het planten van liguster creëer je volgens de stichting weer een nieuw ecosysteem in de tuin. Dit is namelijk een voedselbron voor veel insecten. Op de geurende bloemen komen bijen en vlinders af. En de zwarte besjes trekken vogels aan.

Obsessie

Nu de meesten buxussen uit de tuin van Troost zijn verwijderd, geeft ze de buxushaag nog een kans. „Ik zit er op mijn knieën bij. Elke rups probeer ik met de hand weg te halen. Het is inmiddels een obsessie voor mij. Maar het lijkt te werken. Mijn tip? De planten snoeien, niet rooien. En gebruik biologisch spuitvloeistof, geen gif. Of ik nieuwe buxussen ga kopen? Voorlopig even niet.”