C + B Museum in Grolloo onthult levensgroot beeld van blueslegende Harry Muskee. Houten sculptuur is vervaardigd door boomkunstenaar uit Meppel

Houtkunstenaar Jelmer Zwaan (rechts) en Lukas Wever (links). Foto: C+B Museum

Naast het C+ B Museum in Grolloo is zaterdag een levensgroot houten beeld van blueslegende Harry Muskee onthuld. De houten Muskee is gemaakt door boomkunstenaar Jelmer Zwaan uit Meppel en geschonken door Lukas Wever.

Wever was vijftig jaar bevriend met Muskee en beloofde de blueszanger dat wanneer Muskee ooit iets zou overkomen er iets achter zou blijven, zodat hij nooit vergeten zou worden. „Ik las over houtkunstenaar Jelmer Zwaan die figuren uit bomen zaagt. Zo ben ik op het idee gekomen”, vertelt Wever.

Het kunstwerk van Muskee is vervaardigd uit een 200 jaar oude eik die geveld is in Kolderveen.

Onthulling

Het beeld is onthuld door twee oude bekenden van Muskee: Harry Bimolt, een volle neef van de zanger, en John Hofsteenge, caféhouder in Grolloo en zoon van Harm en Grietje, die Muskee in zijn Grolloojaren veel hebben ondersteund.

Jelmer Zwaan: „Toen het doek van het kunstwerk af ging, bleef het eerst stil. Daarna hoorde ik: ‘Wauw, wat mooi!’ Ik heb er zo’n twee maanden aan gewerkt en ben erg tevreden over het resultaat. Ik heb al eerder gezichten gemaakt, maar niet dat het iemand moest zijn. Dat is echt de eerste keer, heel bijzonder. Ja, het smaakt wel naar meer.”

De laatste week heeft Zwaan ter plekke gewerkt. „Er bleven heel veel mensen staan die mij enorm veel vragen stelden. Het leek wel een show. Het is maar goed dat ik qua tijd alleen die laatste week op locatie heb gewerkt. Er kwam een groepje uit Nijeveen voorbij waar ik mee aan de praat raakte. Ze konden bijna niet geloven dat de boom uit Kolderveen komt!”

Zwaan blijft bescheiden, maar ook landelijke media hebben zijn bijzondere werk nu opgepikt. „Een paar keer ben ik in de supermarkt herkend als de boomkunstenaar. Heel erg leuk.”

Nieuws

menu