CDA en PvdA willen in Meppel proef over samenwonen voor mensen met een bijstandsuitkering

De nieuwe pilot zou meer ruimte kunnen geven op de woningmarkt.

De nieuwe pilot zou meer ruimte kunnen geven op de woningmarkt. Foto: Willem Braam

CDA en PvdA Meppel willen een proef om samenwonen voor mensen met een bijstandsuitkering mogelijk te maken. De partijen komen donderdag in de raadsvergadering van Meppel met een motie.

Heb je beiden een uitkering en wil je samenwonen? Dat wordt lastig, want je loopt kans je gekort wordt op je uitkering. Mogelijk verlies je zelfs je woning.

Dat moet anders, vinden CDA en PvdA. Naar goed voorbeeld van Tilburg, waar de pilot ‘Samenwonen op proef’ is uitgevoerd: mensen met een bijstandsuitkering konden, zonder directe consequenties voor hun uitkering, onderzoeken of samenwonen iets voor hun was.

Positieve reacties

Het leidde in het Brabantse tot positieve reacties; gevolg was bovendien dat de uitkeringslast van de gemeente lager werd én er meer woningen vrij zijn gekomen. Daarop is de pilot omgezet in structureel beleid.

Meerdere gemeenten hebben de Tilburgse pilot inmiddels overgenomen. CDA en PvdA vragen met de motie om de pilot ‘Samenwonen op proef’ ook mogelijk te maken in de gemeente Meppel. De pilot moet nog deze zomer van start gaan.