Camera's bij liften op station in Meppel hebben effect: geen vernielingen meer, nauwelijks meer storingen

Het moet weer veilig zijn om de liften bij het station in Meppel te gebruiken. Regelmatig kwamen de liften in het nieuws, vanwege een storing. Maar dat is nu zo goed als voorbij.

De liften bij het station in Meppel waren regelmatig het slachtoffer van vandalisme.

De liften bij het station in Meppel waren regelmatig het slachtoffer van vandalisme. Foto: Daan Prest

Op het station bij Meppel zijn drie liften aanwezig. Twee aan de buitenkanten van de voetgangerstunnel onder het spoor door, en een in de tunnel om op de perrons in het midden te komen. De buitenste twee kampten met enige regelmaat met een storing. Stond er weer iemand vast in de lift. Moest wederom de brandweer er aan te pas komen.

De storingen kwamen voornamelijk vanwege vandalisme. „Soms waren daar echt sporen voor aanwezig. Was er lijm in de knoppen gespoten”, vertelt Aldert Baas, woordvoerder van ProRail. De liften kregen cameratoezicht. Dat blijkt te helpen. Al is dat niet alleen te danken aan de camera’s. ProRail heeft meerdere maatregelen genomen om de liften weer veilig te maken.

Behalve de camera’s heeft ProRail met de gemeente Meppel afgesproken dat er meer surveillance is in de weekenden. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de omgeving. „De gesprekken gingen over de mogelijkheid met de fiets beter gebruik te maken van een nabijgelegen fietstunnel en daarmee de stationstunnel en liften te ontlasten.” Het gaat om de fietstunnel bij het Vledder, hemelsbreed iets meer dan 400 meter verderop.

„Al die maatregelen te samen zorgen voor minder druk op de stationsliften. Het storingsniveau is nu weer zoals het hoort. Bij hoge uitzondering is er soms een.”

Afwijkend liftgedrag

Het verschil is groot tussen de twee buitenste liften en de middelste lift. „Het gebruik van deze buitenste liften, zeker met fiets en al, is vaak voor mensen die niet op het station zelf moeten zijn, maar die op deze manier het spoor oversteken van de ene naar de andere wijk. Dat maakt dat de liften een afwijkend frequent gebruik kennen dan we op andere stations zien.”

Toch zijn niet alle storingen toe te schrijven aan vandalisme. Aldert Baas noemt slordig gebruik ook een reden, en dat hoeft echt niet altijd opzettelijk te zijn. „Soms is het minder aantoonbaar dat het om vernieling gaat. Het kan ook gaan om onzorgvuldigheid.” Daarbij komt toch de fiets weer om de hoek kijken. „Als je met de fiets de lift wil gebruiken, kan het zijn dat je per ongeluk met de fiets tegen de deur bonkt. Daarmee kan wel het systeem verstoord raken.”