Collectie Stedelijk Museum uitgebreid met werk van Meppeler schilders en Stien Eelsingh

Het schilderij boerderij onder bomen van schilder Hugo van Schaik Foto Collectie Stedelijk Museum Meppel

Het Stedelijk Museum breidt dankzij schenkingen de collectie schilderijen van Stien Eelsingh en van Meppeler schilders uit.

De werken van Stien Eelsingh, die woonde en werkte in Staphorst, worden geëxposeerd in een aparte bovenzaal in het museum. Daar komen binnenkort veertien werken bij uit de collectie van Museum ANNO in Zwolle. ,,Veel Staphorsters komen in hun beste dracht naar Stien kijken en vertellen verhalen over haar”, vertelt conservator Mieke Mulders.

Uit de collectie van de familie Kwint krijgt het museum elf schilderijen van Meppeler schilders. Frans Kwint, die jarenlang het gelijknamige hotel-restaurant-café aan het Kerkplein (nu grand-café Oasis) exploiteerde, was een enthousiast verzamelaar van werken van Meppeler schilders als Torie, Zwiers en Keizer.

Extra middagopening

Het Stedelijk Museum kan steeds meer bezoekers verwelkomen. Ondanks de lockdown begin vorig jaar werden in 2022 in totaal 4500 bezoekers ontvangen. Het museum gaat met ingang van 1 februari een middag extra open en wel op donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. Er worden extra gastdames- en heren opgeleid die de bezoekers rondleiden.


Ingeborg Bennink, coördinator Platform Drentse Musea en zondagmiddag aanwezig bij de opening van de expositie van werk van de Amerikaanse kunstenaar George Goyer vindt het een rijkdom dat Meppel twee musea bezit. ,,Beide musea, het Stedelijk en het Drukkerijmuseum, hebben een volstrekt eigen identiteit.”

Volgens conservator Mieke Mulders van het Stedelijk Museum zijn in Meppel ook opvallend veel semiprofessionele- en amateur-kunstenaars actief. Zij zou het toejuichen als de Grote Kerk de functie van dependance van het Stedelijk Museum zou krijgen als expositieruimte voor deze categorie kunstenaars. ,,Als een culturele huiskamer zonder boekenkasten met de mogelijkheid voor concerten, lezingen en rouw- en trouwdiensten.”

,,Een volwaardige herbestemming van belangrijk cultureel erfgoed is niet alleen belangrijk voor Meppel, maar voor heel Drenthe”, aldus Ingeborg Bennink. ,,De culturele beleving van veel inwoners geef je op deze manier een podium.”


Nieuws

menu