Cosis bouwt tijdelijke woonvoorziening voor senioren met een verstandelijke beperking in de Nieuwveense Landen

Cosis gaat een tijdelijke woonvoorziening realiseren naast het Leerwerkcentrum aan de Bremenbergweg in de wijk Nieuwveense Landen in Meppel. De woonvoorziening wordt één laag hoog en is bedoeld voor negentien senioren met een verstandelijke beperking.

Reestlanden in Meppel.

Reestlanden in Meppel. Noorderboog / André Weima Fotografie

De buurtbewoners in de omgeving van de Bremenbergweg zijn hierover vorige week door middel van een brief op de hoogte gesteld.

De ouderen wonen nu nog in de Reestlanden aan de Prins Bernhardsingel. Dat gebouw bestaat uit vier verdiepingen, waarvan Cosis de begane grond en de eerste etage huurt van Noorderboog. Maar deze organisatie heeft Cosis de huur opgezegd. De nieuwbouw van het ziekenhuis en het revalidatiecentrum en de sloop van het oude ziekenhuis en Reggersoord zijn de reden dat de huur aan Cosis is opgezegd. De bewoners van Reggersoord zullen worden ondergebracht in de Reestlanden.

Onrust door twee verhuizingen

De senioren van Cosis werden eind vorig jaar op de hoogte gesteld van een mogelijke verhuizing. Dat leidde bij familieleden van deze oudere bewoners met een verstandelijke beperking tot enige onrust. Ze voorzagen al dat het niet bij één verhuizing blijft, maar dat er twee verhuizingen op stapel staan. „Iets wat de bewoners mogelijk emotioneel niet aankunnen”, verklaarde een familielid toentertijd.

Dat er twee verhuizingen aankomen staat nu vast. Cosis start met de bouw van de tijdelijke voorziening in oktober. De onderkomens moeten in januari gereed zijn. Cosis is genoodzaakt de tijdelijke voorziening te gebruiken, tot de definitieve vervangende nieuwbouw in de tweede fase van Nieuwveense landen gereed is. Dat laatste kan nog wel twee jaar op zich laten wachten. De tijdelijke voorziening wordt opgedeeld in twee woongroepen, waarbij elke bewoner een eigen woonstudio of appartement krijgt. De begeleiders leveren zorg, begeleiding en dagbesteding aan de bewoners.

Cosis heeft zelf meer dan 200 locaties in de provincies Groningen en Drenthe. Ongeveer 3700 medewerkers en 1200 vrijwilligers ondersteunen ruim 7000 cliënten.