Creëer jouw ideale woonwijk in Meppel: Boshoven biedt ruimte voor CPO. ‘We zijn nog op zoek naar potentiële bouwers’

Je droomhuis ontwerpen en samen met je toekomstige buren een wijk creëren die aansluit bij jouw woonwensen. In Boshoven, deelgebied van uitbreidingswijk Nieuwveense Landen in Meppel, kan het. Dit is het eerste gebied binnen de gemeente Meppel dat ingericht wordt volgens de ontwikkelvorm Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

In een deel van Nieuwveense Landen wordt een CPO-wijk ontwikkeld.

In een deel van Nieuwveense Landen wordt een CPO-wijk ontwikkeld. Foto: Willem Braam

Uit onderzoek van Zelfbouw in Nederland blijkt dat CPO-bouw in 2019 regelmatig voorkwam in Noord-Holland, Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht. In Drenthe kwam deze bouwvorm nog niet voor. Nu wordt in steeds meer gebieden bouwgrond verstrekt voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Zo ook in Meppel.

Boshoven

Bij CPO-bouw hebben toekomstige bewoners zelf de touwtjes in handen. Zij zijn de projectontwikkelaars van hun nieuwe woonwijk. „De basis voor de huidige plannen in Nieuwveense Landen is gelegd in 2019. Sinds die tijd hebben meerdere informatiebijeenkomsten plaatsgevonden voor geïnteresseerde CPO-collectieven”, laat een woordvoerder van gemeente Meppel weten. „De gemeente is in gesprek met vijf verschillende collectieven die allemaal invulling willen geven aan hun eigen woonwensen. In de komende periode wordt gezamenlijk de haalbaarheid van de verschillende initiatieven onderzocht en wordt gewerkt aan een stedenbouwkundige uitwerking.”