Over de datum of verlept. We verspillen meer voedsel dan goed is voor de planeet, maar je kunt iets doen (en dat is niet superingewikkeld)

Elk jaar verspillen we wereldwijd een derde van ons voedsel; afgekeurd, over datum of verlept, om een paar oorzaken te noemen. Terwijl onze voedselproductie en consumptie ’goed’ is voor een derde van alle broeikasgassen (kooldioxide, methaan en lachgas) en vervolgens eten we een derde niet op.

,,We onderschatten hoeveel we verspillen en er zijn veel partijen bij betrokken”, zegt Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

,,We onderschatten hoeveel we verspillen en er zijn veel partijen bij betrokken”, zegt Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Foto: Shutterstock

Zouden we niks verspillen dan hoef je een oppervlakte ter grootte van Europa niet voor landbouw te gebruiken, bespaar je vijftig keer de inhoud van het IJsselmeer aan water of heb je voldoende voedsel om 1,26 miljard mensen te voeden. Het zijn schokkende cijfers en toch hoor je hier weinig over.