Dít kerstliedje luisteren zij het liefst

Wat is hun favoriete kerstliedje? Mediahuis Noord

Muziek verbindt, maakt blij. emotioneert. Muziek raakt iedereen, juist rond kerst. Wij vroegen enkele streekgenoten wat zíj het mooiste kerstliedje vinden. Laat je verrassen, het gaat van Flappie van Youp van ‘t Hek tot I Heard the Bells on Christmas Day van de Casting Crowns.

„Ik heb een heel grote liefde voor kerst, ik luister zelfs naar kerstnummers in de zomer. Eén album vind ik in ieder geval heel mooi en dat is van Michael W. Smith, en het album heet ‘The Ultimate Christmas Collection’. Dat is voor mij pure nostalgie. Ik luister natuurlijk met mijn muzikantenoor, met name het nummer Gloria is echt geweldig gemaakt. Ik ben ook erg fan van muzikale arrangementen en daarom vind ik het trio Resound ook zo goed. Met name het nummer What the world needs now is geweldig. Het is natuurlijk al een bekend nummer, maar zij hebben het in een nieuw jasje gestoken en daar houd ik erg van.”


„Ik heb eigenlijk een gruwelijke hekel aan kerstnummers, ha ha. Dat van Mariah Carey is echt vreselijk, vooral die belletjes die er de hele tijd doorheen zitten. Als ze dat nummer nu al op de radio spelen, krijg ik daar echt de kriebels van. Flappie van Youp van ’t Hek, die heeft die belletjes niet. Misschien moet dat dan maar mijn favoriete kerstnummer worden. In dat nummer zit ook nog wat humor en cynisme. Naast de muziek is het feest natuurlijk wel heel erg gezellig. Het samenzijn met familie en het eten, uiteraard neem je te veel eten, dat is wel leuk.”„Mijn favoriete kerstnummer is So this is Christmas van John Lennon. Ik vind het zo’n mooi nummer, door de tekst en de boodschap. Het feest is voor iedereen, arm en rijk. Daarnaast heeft hij natuurlijk een heel mooie stem en de muziek is ook erg goed. Het kerstgevoel moet nog wel komen, want eerst lag de focus op Sinterklaas. Ik ga wel kerstmuziek luisteren, maar niet de standaardnummers. Zoals die van Mariah Carey, die heb ik onderhand vaak genoeg gehoord. Dat is ook het mooie aan Lennons nummer, die hoor je namelijk niet zo vaak op de radio.”


„Ehm, ik denk Have Yourself A Merry Little Christmas , omdat het een heel lief en tragisch liedje is en dat samen maakt het zo mooi. Sowieso ben ik wel fan van kerstmuziek, niet van alles hoor, maar over het algemeen kan ik er wel van genieten. De muziek heeft iets heel sfeervols en dat is gewoon erg mooi. Ik heb soms nog wel eens een cd aanstaan met kerstmuziek, veelal is het dan klassiek en met veel koren erin. Maar ik heb ook wel wat populairdere cd’s met meer Amerikaanse kersthits uit de jaren veertig en vijftig bijvoorbeeld.


„Mijn favoriete kerstnummer is The Rose van Bette Midler. De tekst vind ik echt hartstikke mooi. De zangeres benoemt een aantal dingen uit de natuur die misgaan, maar uiteindelijk komt alles goed. Het is niet dat dat voor mij dan ook de kerstgedachte is hoor, want daar heb ik helemaal niks mee. Dit geldt gewoon voor elke dag. Verder ben ik geen fan van kerstmuziek in het algemeen, maar ik ben gewoon fan van goede muziek. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan de Top 2000, dat vind ik echt leuk om te luisteren. Vooral omdat het een stukje geschiedenis is.”


„Mijn ideale moment om kerstmuziek op te zetten is wanneer ik alleen thuis ben, het buiten regent en het al vroeg donker is. Dat moment is echt de perfecte vibe voor kerstmuziek. Welk nummer mijn favoriet is, vind ik erg lastig te zeggen, want ik vind eigenlijk alle kerstliedjes leuk. Als ik dan toch moet kiezen, ga ik voor Baby it’s Cold Outside van Brett Eldredge en Meghan Trainor, vooral het verhaal in het nummer vind ik erg leuk. Het is namelijk zo’n typisch kerstfilm-verhaal. Wat voor mij ook bij kerst hoort is de gezelligheid en de goede herinneringen van vroeger, zoals Home Alone kijken met de hele familie.”


„Dit nummer kwam als eerste in mij op en het heet I Heard the Bells on Christmas Day van de Casting Crowns. Het is een christelijk lied en het gaat over vrede op aarde. Daar gaan natuurlijk heel veel kerstnummers over, maar in het tweede couplet zingt de zanger ook over de andere kant. De wanhoop die je kunt hebben, er is namelijk helemaal geen vrede op aarde. Er is juist veel ellende en er is veel verkeerds op dit moment. Door het lied heen komt dan toch nog de christelijke hoop dat het allemaal goed komt, want Jezus is op aarde gekomen. Dat vind ik het mooie aan dit nummer.”


„Ik heb voor mijzelf Jazz Cantate als favoriet nummer, maar ik heb het ook even bij de andere koorleden van de Dickens Singes nagevraagd en daar kwam dit nummer eveneens naar voren. Het is een heel mooi en vrolijk nummer en het is eigenlijk een oproep om gezamenlijk te zingen. Vooral de harmonieën en verschillende stemmen in het nummer zijn erg mooi. Wij, de Dickens Singers, zingen dit vierstemmig en dat klinkt dan echt prachtig. In december treden wij altijd op in Meppel en omstreken, gehuld in Dickens-kleding, en dan zingen wij altijd dertig Christmas Carols . Ik houd dus wel van kerstnummers, ik word er altijd vrolijk van, maar dat komt natuurlijk ook door het zingen.”


„Ik weet niet of het per se een kerstnummer is, maar voor mij is dat een nummer van Tom Waits. En het nummer heet Jesus Blood never failed me yet . Ik had ooit een wat trieste kerst en dit nummer heb ik toen op mijn antwoordapparaat gezet. Nou ja, ik heb nog nooit zo veel telefoon gehad met de kerst als toen. Veel mensen belden om te kijken of het wel goed met mij ging, dus dat was wel grappig. En verder biedt dit nummer gewoon een heel mooie benadering van de kerst. Het verhaal erachter, dat het met een zwerver is opgenomen, is ook prachtig natuurlijk. Het is zeker het luisteren waard.”

Nieuws

Meest gelezen