'Als beelddenker zie ik al helemaal voor mij hoe het gaat worden ' | Dagboek Marleen Tammeleng

Marleen Tammeleng. Eigen foto

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week: Marleen Tammeleng. Zij is een fotografe uit Havelte.

Zaterdag 18 december

Vanochtend gaat om half 8 de wekker, want vandaag gaan lieve familie en vrienden helpen met laminaat leggen in mijn nieuwe woning. Gister had ik een dag vrij genomen om nog wat kleine klusjes te doen en met de caddy van mijn broer laminaat te halen bij de bouwmarkt. Om half negen ga ik eerst nog even langs de bakker om gebak mee te nemen voor bij de koffie. Als ik even later bij mijn huis aankom is de schilder ook al druk bezig. Eind van de middag gaan we met z’n allen naar het huis van mijn ouders, waar ik tijdelijk logeer, om nog even te borrelen en haal ik wat eten voor iedereen.

Zondag 19 december

Vandaag is mijn broer Marcel jarig, dus eind van de ochtend hebben we zijn verjaardag gevierd. Mijn neefje Luc van zes is druk met nieuwe woordjes leren en mijn andere neefje Mees van drie wil graag even kapper spelen en met mijn lange haren iets moois maken. Na de lunch gaan we langs mijn huis, ik ben heel erg blij met de nieuwe vloer in combinatie met de muren in de woonkamer waarop ik vorig weekend kalkverf heb aangebracht. Als beelddenker zie ik al helemaal voor mij hoe het gaat worden en ik kan dan ook niet wachten om te verhuizen. De rest van de dag en avond ben ik bezig achter de laptop met administratie, e-mails en foto’s bewerken van een gezinsshoot voor kerst. Ik ben ZZP-er en werk daarnaast fulltime in vaste dienst bij Zien24 als vastgoedfotograaf.

Maandag 20 december

7.30 uur, de wekker gaat. Tien minuten later spring ik eruit, klaarmaken en de apparatuur die ik nodig heb voor het werk haal ik van de laders en die gaat mee in de cameratas. Ook heb ik nog een koffer met daarin een 3D-laserscanner voor het inmeten van woningen. Ik zet nog even een grote pot koffie voor in de thermoskan en weg ben ik. Op naar Assen. In de opdracht zie ik dat het om een leegstaand kantoorpand gaat en dat ik de sleutel op kan halen bij de makelaar in het centrum. Elke afspraak kan een ander pakket met producten zijn; voor dit pand maak ik naast foto’s ook een video, een 360-graden tour, hoogtefoto’s en als laatste ga ik met de scanner het pand inmeten voor het maken van de plattegrond. Na het terugbrengen van de sleutel bij de makelaar ga ik alle producten die ik heb gemaakt uploaden met een tablet. De fotoshoppers kunnen het dan downloaden en maken er een mooi geheel van en aan de hand van de scan maken ze een plattegrond.

De volgende opdracht is in Tynaarlo, een prachtige rietgedekte vakantiewoning aan het water. Voor deze order maak ik dezelfde producten als bij de vorige opdracht, maar hier komt ook nog een 3D-model bij. Als ik klaar ben, rijd ik nog even het park rond voor de omgevingsfoto’s. De laatste opdracht is in Zandhuizen en daar hoef ik alleen maar in te meten. Om half zeven ben ik thuis en na het eten leg ik eerst weer alle apparatuur aan de lader en ga ik achter de laptop om verder te werken aan het ontwerpen van een trouwalbum voor het laatste bruidspaar dat ik dit jaar mocht fotograferen.

Dinsdag 21 december

Om 9 uur start ik weer in Assen voor mijn eerste opdracht. Mijn regio kan maximaal 1,5 uur rijden zijn vanuit Havelte. De vrijheid en variatie die ik heb in dit werk vind ik fantastisch en ik vind het heerlijk om te touren en plekken te ontdekken waar ik anders niet zou komen. Als muziekliefhebber kunnen de ritjes mij niet lang genoeg duren en ik ben dan ook altijd aan het meezingen. Als ik moe word van mezelf luister ik vaak naar podcasts over allerlei onderwerpen. Ik mis het contact met collega’s soms wel, maar de gezelligheid met de verkopers geeft mij altijd veel energie. Dat vind ik ook zo leuk, iedereen heeft een verhaal en iedere woning is anders. Wel heb ik bijna dagelijks contact met Julia, mijn lieve collega uit Meppel. Ook maak ik samen met vier collega’s deel uit van een groepje dat foto’s achter de schermen aanlevert voor de social media kanalen van Zien24.

De tweede opdracht is een prachtig karakteristiek pand in de winkelstraat van Steenwijk. Ik ben lekker op tijd thuis vandaag, dus ik ga nog een aantal kerstkaarten schrijven. Na het eten ga ik verder met het ontwerpen van het trouwalbum.

Woensdag 22 december

Mijn werkdag start vandaag in Emmen. Het is erg koud buiten, maar er is een prachtige, kleurrijke zonsopkomst en ik kan het natuurlijk niet laten om daar eerst even wat plaatjes van te maken. De eerste opdracht is een appartement en hoewel het heel zonnig weer is, is het binnen vrij donker. De lichtomstandigheden maken het bij elke woning, eigenlijk elke ruimte, weer een uitdaging om mooie, heldere foto’s te maken. De tweede opdracht is in Gieterveen, waar ook een styliste aanwezig is. Zij heeft de woning fotoklaar gemaakt. De laatste opdracht is in Assen en daar hoef ik alleen in te meten. ‘s Avonds wil ik graag nog even naar mijn nieuwe huis, want de schilder heeft de hal, het trappengat en de overloop gesaust en ik ben benieuwd hoe het geworden is. Ook heb ik nieuwe handgrepen besteld voor de keukenkastjes die ik wil monteren. Het zijn er 28 dus ik ben er wel even zoet mee. Ondertussen bedenk ik wat ik in al die kastjes ga stoppen… Morgen nog een dag op pad en vrijdag heb ik vrij genomen. Op naar gezellige feestdagen!

Nieuws