Dakajam-week in mum van tijd volgeboekt. Spel- en kamperenweken op militair oefenterrein in Havelte

De 71ste editie van Dakajam, de spel- en kampeerweken voor de jeugd van 5 tot en met 16 jaar, is bijna volgeboekt. Binnen een etmaal, nadat de site van Dakajam was geopend, waren alle 300 plekken voor de jongste jeugd bezet.

Sfeerbeeld van Dakajam 2020 in de bossen van Havelterberg.

Sfeerbeeld van Dakajam 2020 in de bossen van Havelterberg. Foto: Archief Daan Prest

Ook de aanmeldingen voor de kampeerweek voor dertig jongeren van 12 tot en met 16 jaar lopen binnen. „Voor deze tienerweek is nog een aantal plekken beschikbaar”, meldt Jan Jansen, de woordvoerder van de werkgroep.

Militaire oefenterrein

De spel- en kampeerweken worden gehouden op het militaire oefenterrein in de bossen van Havelterberg. De spelweek voor de kinderen van 5 tot en met 12 jaar wordt gehouden van 9 tot en met 13 augustus. De kinderen komen uit de gemeente Meppel, 25 komen uit de gemeente Westerveld. Het thema is ‘circus’. Daarop worden de activiteiten afgestemd.

De kampeerweek is van 16 tot en met 20 augustus. In verband met corona wordt een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Deze waren ook vorig jaar van kracht.

De bussen vertrekken op drie locaties: bij basisschool obsSprinkels in Koedijkslanden, bij Arriva op het bedrijfsterrein Blankenstein en bij wijkcentrum De Poele in de Haveltermade. Het motto is volgens Jan Jansen: ‘Tuut en eruut’’. Ouders leveren hun kinderen af en vertrekken dan weer. „Het is op deze manier minder massaal, zoals vroeger. Per locatie stappen maximaal 100 kinderen in de bussen.”

Vrijwilligers

Ze worden begeleid door zestig vrijwilligers, onder wie oud-wethouder Pieter Roelof Koning. Hij was 13 jaar toen hij als vrijwilliger voor het eerst meeging. Bijna 30 jaar verder heeft hij alleen enkele Dakajam-edities moeten laten schieten in verband met de geboorte van zijn kinderen.

Mede voor zijn inzet voor Dakajam kreeg hij vlak voor Koningsdag een koninklijke onderscheiding en werd hij lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij vertrekt binnenkort met leden van de werkgroep en enkele andere begeleiders naar de bossen van Havelterberg om een spooktocht voor de tieners voor te bereiden. De werving van begeleiders verloopt voorspoedig.

Werken met kleuren

Dakajam werkt net als vorig jaar niet meer met nummers voor de bussen, maar met kleuren. Alle kinderen krijgen een polsbandje met de kleur van de bus. Op het polsbandje staat ook het nummer van de groep. „Het vertrek ’s middags vanuit Havelterberg verliep daardoor gesmeerd,’’ aldus Jan Jansen.

De coronamaatregelen houden in dat er extra toiletten op het kampterrein worden geplaatst met aparte dixies voor de volwassenen. Het bezoek, dat overigens tot een minimum beperkt blijft, moet zich laten registreren. Bezoek van ouders is niet mogelijk.

De ontvangst van burgemeesters, een delegatie van Defensie en andere genodigden werd vorig jaar uit het programma geschrapt, maar gaat nu wel door. Met de militairen van de Johannes Post Kazerne wordt, zoals alle voorgaande jaren, optimaal samengewerkt. Dagelijks wordt het kampterrein voorzien van vers drinkwater. Jansen: „Met de bezoekmiddag onderhouden we de uitstekende banden met gemeentebestuurders en de legerleiding van de kazerne.’’

Protocollen in kampboek

Dakajam houdt zich aan de landelijke protocollen die voor dergelijke evenementen in de buitenlucht zijn opgesteld. De protocollen worden vertaald in het kampboek dat alle begeleiders ontvangen.

De werkgroep is nu bezig met het opstellen van het programma voor beide weken. Begin augustus trekken de kwartiermakers van de werkgroep en enkele begeleiders naar de bossen van Havelterberg om het Dakajam-kampement op te bouwen.