Dave Kooiker vindt vorm voor slotfase motorcross-seizoen

Dave Kooiker in actie.

Dave Kooiker in actie. FOTO: Hutten Metaal Yahama Racing

Na een moeilijke beginfase van het seizoen in het Europees Kampioenschap Motorcross heeft Staphorster Dave Kooiker de weg omhoog weer ingezet. Met nog drie wedstrijden te gaan hoopt het 16-jarige talent zijn ware potentie te kunnen laten zien om zo zijn carrière een vervolg te kunnen geven.

Twee weken geleden stond hij nog met zijn cross-schoenen op de zwarte grond van het ‘t Wiede Gat in Staphorst voor de feestelijke heropening van het crosscomplex. Daar waar hij als driejarige jongen in de voetsporen van zijn vader trad en aan motorcross begon. Nu is hij zestien jaar en is hij één van Staphorsts meest belovende motorcrosstalenten, op weg om zijn WK-droom werkelijkheid te maken.

Voeding en training

Dave Kooiker tekende als veertienjarige een contract bij het Hutten Metaal Yamaha Team uit Hardenberg waarmee hij het eerste jaar uitkwam in de EK 125cc klasse. Vorig jaar maakte hij voor hetzelfde team de overstap naar de 250cc klasse, waar hij ook dit jaar in uitkomt. Ondanks dat de talentvolle crosser een jaar ervaring onder zijn riem heeft, begon het huidige seizoen allerminst naar wens.

“Ik had een lastig begin van het seizoen, net zoals ik een moeilijk einde van het seizoen in 2021 had”, Laat Kooiker aan de vooravond van de EK-race in het Belgische Lommel weten. “Ik had problemen met mijn voeding en kon moeilijk in een ritme komen. Nu ben ik anders gaan eten, ben ik anders gaan trainen en heb ik een mental coach ingeschakeld.”

Al deze aanpassingen zorgden voor een veel beter gevoel op de motor en Kooiker begon beter te presteren. Bij de EK-wedstrijd in het Italiaanse Riola Sardo pakte hij een vierde plaats in het dagklassement en bij de seizoensfinale van de Dutch Masters of MX verzekerde hij zich van een vierde plaats in het eindklassement.

“In de voeding hebben we de hoeveelheden en type gerechten aangepast. Hierdoor krijg ik meer koolhydraten binnen. In de training ligt de focus meer op het fysieke aspect van het rijden en de mental coaching helpt me om in de wedstrijden mijn rust te bewaren. Voorheen werd ik boos op mezelf als ik een foutje maakte of werd ingehaald, daardoor ging ik juist meer fouten maken. Nu kan ik mezelf beter onder controle houden en kan ik het beter accepteren. Dit helpt heel erg richting het einde van een wedstrijd.”

Sparringpartners in Hardenberg

Kooiker woont intern in een appartement bij de uitvalsbasis van zijn team in Hardenberg, waar hij naar hartenlust kan trainen en waar hij de beste begeleiding krijgt. Zijn meer ervaren teamgenoten Rick Elzinga, die het klassement in het EK 250cc aanvoert, en de Italiaan Andrea Bonacorsi zijn daarbij de ideale sparringpartners.

“Ik kan heel veel van hen leren. Ze zijn wat ouder, sterker en hebben meer ervaring. Vooral op het gebied van rijtechniek en racelijnen kan ik nog veel verbeteren. Als ik me vergelijk met Rick, dan ben ik op training bijna net zo snel als hij, maar in een raceweekend zit hij veel eerder in een goed ritme en daar profiteert hij het hele weekend van. Dat is echt zijn ervaring die dan de doorslag geeft.”

Carrière voortzetten

Zijn race carrière combineert Kooiker met een mbo-studie tot commercieel medewerker en zijn werk als autoverkoper. Een carrière die hij vooral na zijn leven als motorcrosser ambieert. Tot die tijd hoopt hij nog alles uit zijn sport te halen. De vierde plaats bij de wedstrijd op Sardinië is daarbij een opstapje.

“Ik weet dat ik de snelheid heb om met de top van het veld mee te doen en in Italië viel alles op zijn plek. Het is ook een baan die me goed ligt. De vierde plaats was geen grote verrassing voor mij, maar ik reed in de eerste manche ook het grootste gedeelte van de race op kop, en dat was wel een verrassing. Pas in de laatste vijf minuten maakte ik door de spanning en vermoeidheid wat foutjes en zakte ik naar de derde plaats. Nu komen er nog drie wedstrijden aan binnen vier weken die me ook goed liggen waar ik verwacht goed te presteren.”

De aankomende weken staan er wedstrijden in Zweden, Finland en Frankrijk op het programma. Een goed resultaat is dan voor Kooiker ook nodig om zich te kunnen bevestigen als talent en om zijn carrière een gevolg te geven, ondanks dat hij nog altijd één van de jongste deelnemers in het EK-veld is. “Ik heb nog geen contract voor volgend jaar, maar we zijn volop in gesprek. Als ik de komende wedstrijden een aantal goede resultaten weet neer te zetten dan zal dat ongetwijfeld helpen.”