De Sterrenberg draait niet op Drentse Molendag

De kap zit weer op molen de Sterrenberg. Foto: Wilbert Bijzitter

Tijdens de Drentse Molendag op 27 augustus zal De Sterrenberg nog niet draaien. De heropening van de Nijeveense molen na de renovatie was voor deze datum gepland, maar de laatste werkzaamheden duren langer dan verwacht.

Het gaat vooral om het hekwerk dat nog moet worden geplaatst, een uiterst precies klusje. Ook aan de binnenkant moet nog iets aan de afwerking worden gedaan.

Het is de afronding van een enorme renovatie. De molenkap was verzakt, waardoor de volledige draagconstructie moest worden hersteld. Het is een herstelklus die eens in de veertig à vijftig jaar plaatsvindt. Wieken en kap zijn eraf geweest en de kap is van nieuw riet voorzien. De kap en windroos werden eind juni teruggeplaatst, twee weken geleden kreeg De Sterrenberg de vier wieken terug. Het hekwerk laat nu nog op zich wachten.

Voor de werkzaamheden was aanvankelijk een half jaar gepland, uiteindelijk is het ongeveer een jaar geworden. De molenaars raken er niet van in paniek. „Je kunt wel ongeduldig worden, maar daar schiet je niet veel mee op,” aldus Arend Bijker.

Nieuws

menu