Arianne Hartono uit Meppel is - met een beetje smokkelen - de eerste noorderling in 50 jaar die het hoofdschema van een Grand Slamtoernooi haalt. 'Zo bizar dit, zo ontzettend fijn. En nu nog even zeven potjes winnen!'

Het moest van ver komen, maar het kwam. Arianne Hartono (25) uit Meppel versloeg de Duitse Jule Niemeier en haalde zo het hoofdtoernooi van een Grand Slamtoernooi, de Australian Open.

Tennister Arianne Hartono uit Meppel speelt nu op Melbourne Park.

Tennister Arianne Hartono uit Meppel speelt nu op Melbourne Park. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het daalt nu in, het besef. Zegt ze, een dik uur na haar derde en belangrijkste overwinning in het kwalificatietoernooi van de Australian Open. Het besef van een historische prestatie. Sinds Trudy Groenman, de Groningse die in 1972 de derde ronde van Roland Garros bereikte, haalde in het enkelspel geen Groningse of Drentse tennisser het hoofdtoernooi van een Grand Slamtoernooi. Als we de in Den Bosch geboren, maar lang in Assen woonachtige Manon Bollegraf ook als noorderling beschouwen is het 27 jaar geleden dat een noorderling dit presteerde. Hoe dan ook, wat Hartono down under doet, is knap.

Focus

Nieuws

menu