De klimaatwake gaat een nieuwe fase in. Ook inwoners uit Meppel maken zich sterk voor een beter klimaat. 'Ik ben blij dat ‘klimaat’ veel in het coalitieakkoord staat, maar nu komt het aan op dingen doen.

Demonstranten zijn in april 2020 bij het Catshuis met een klimaatwake gestart. Ze bleven tot het einde van de kabinetsformatie bij de ambtswoning zitten voor een rechtvaardig klimaatbeleid. ANP

Tijdens de kabinetsformatie vond de klimaatwake plaats. Overdag hielden activisten in estafettevorm maandenlang een constante wake voor de ingang van de Tweede Kamer. ‘s Nachts werd de wake vanuit huis voortgezet, ook vanuit Meppel. De groep zet nu, na de installatie van het nieuwe kabinet, de actie voort in de vorm van een wekelijkse processie voor het gebouw van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Tijdens de gehele kabinetsformatie waakten zo’n 800 ‘klimaatwakers’ maar liefst 203 dagen lang en 24 uur per dag. Dit deden ze in estafettevorm; overdag buiten en ’s nachts achter computercamera’s thuis. Een van de deelnemers is duo-raadslid voor GroenLinks Adwin Peeks (52) uit Meppel.

„In het weekend van 26 en 27 november stond ik om 03.00 uur ‘s nachts op”, vertelt Peeks. „Dan deed ik de laptop aan en stak ik een kaarsje op. Dat vond mijn dochter maar niets trouwens, een laptop áán voor het klimaat”, zegt hij lachend.

„Eerst dacht ik ‘wat heb ik nou weer toegezegd’, maar het was heel leuk. In het begin zit je elkaar wat aan te staren maar in de nacht ontstaan er goede gesprekken. Wat betekent het klimaat voor jou persoonlijk? De toon wordt ‘s nachts wat vertrouwelijker en persoonlijker.”

Peeks legt uit dat je jezelf via een website (deklimaatwakers.nl) kon opgeven voor zo’n nachtelijke wake. „Wij hadden vanuit Meppel de hele nacht geadopteerd. De wake doe je met minimaal twee personen en moet niet te gezellig worden. Dus geen alcohol naast de laptop. Gasten konden ook via de website meekijken en aanhaken. En die hadden we ook. We hadden het met hen over lokale thema’s. De wake werd om 08.00 uur overgenomen door andere vrijwilligers. Ik vond die nacht wel de moeite waard.”

Meppel wil in 2040 klimaatneutraal zijn

Ook fractielid Hanneke van Diepen van GroenLinks in Meppel deed het laatste weekend van november mee aan de waken. „Meppel heeft een ambitieus doel. De gemeente wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Maar daar moet nog wel veel voor gebeuren.”

„Dat vraagt offers”, zegt Peeks. „Ik ben blij dat ‘klimaat’ veel in het coalitieakkoord staat, maar nu komt het aan op dingen doen. Ook hier.” De huidige hoge energieprijzen bieden daar volgens Peeks ook kansen voor. „Isoleren van je woning verdien je sneller terug en het levert nog meer op want het is ook comfortabeler”, spreekt hij uit ervaring. „Mijn woning is uit 1915 en ik ben druk geweest met isoleren. Dus klimaatmaatregelen betekenen echt niet alleen maar afzien.”

Wekelijkse processie rond het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Nu het nieuwe kabinet aangetreden is, gaat de klimaatwake over van een continue estafettewake in een wekelijkse processie rond het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zeven koppels zullen wekelijks zeven keer rond het ministerie lopen, totdat de overheidsbescherming van een op fossiele energie gestoelde economie eindelijk afbrokkelt. De eerste processie vond donderdagmiddag 13 januari plaats bij de ingang van de Tweede Kamer.

Nieuws

menu