Van camperverkoper tot kippenboer. Dit zijn de 17 kandidaten van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Drenthe die de Provinciale Staten in gaan

De kandidaten van de BBB in Drenthe.

De kandidaten van de BBB in Drenthe. Poster: BBB Drenthe

Ze zijn in één klap de grote partij in de Provinciale Staten van Drenthe. De BoerBurgerBeweging haalde een derde van alle stemmen en mag zeventien mensen leveren. Wie zijn ze?

1. Gert-Jan Schuinder (Zuidlaarderveen)

Lijsttrekker Gert-Jan is een geboren en getogen Drent die nu met vrouw en 2 zoons in Zuidlaarderveen woont. De hobbyboer werkt als manager bij de thuiszorg van Zorggroep Liante in Friesland.

Zijn speerpunt: zorgen voor de leefbaarheid op het platteland.

2. Agnes Jongman (Nieuw-Balinge)

De nummer twee, Agnes, is de eerste agrariër op de lijst. Ze heeft met haar man en zoon een melkveebedrijf in Nieuw-Balinge. Behalve het eigen boerenbedrijf doet ze de PR voor een zuivelbedrijf in de Weerribben.

Ze wil zich in het bijzonder inzetten voor het weren van de wolf uit Drenthe.

3. Willem Vossebeld (Coevorden)

Willem woont in Coevorden en heeft een grondverzetbedrijf. Daarnaast verkoopt hij mest voor een maatschap in de buurt. Hij is ook groot tractorfan en won afgelopen zomer het WK tractorrijden met oldtimers in Oostenrijk.

Politieke interesse was er altijd al, maar na de uitspraken van D66’er Tjeerd de Groot over het halveren van de veestapel besloot hij actief te worden.

 

4. Lijanne Mestemaker (Wapse)

Lijanne woont met haar vriend en twee zoons in Wapse. Ze is ondernemer in de kinderopvangsector. Waar ze de ruimte neemt om met kinderen de natuur en het boerenland te ontdekken. Daarnaast hebben ze thuis een melkveebedrijf, schapenhouderij en boerencamping.

Haar motto: politiek, maar dan begrijpbaar voor iedereen.

5. Jan Brouwer (Nijeveen)

Met zijn ouders en vrouw runt Jan een melkveebedrijf in Nijeveen. Ze verwerken en verkopen een deel van de melk zelf. Waarom de politiek in? Omdat hij niet houdt van alleen klagen dat dingen niet goed gaan. Hij staat ervoor dat je je inzet voor verandering en oplossingen.

6. Björn Schütte (Emmen)

Als een jongere op de kieslijst denkt Björn nieuw perspectief te bieden in de Staten. Hij is 18 jaar en woont in een esdorp tegen Emmen. De wolf, het openbaar vervoer in de provincie, de leegloop van dorpen en de betaalbaarheid van energie zijn voor hem belangrijke onderwerpen.

7. Suzanne Maris-Brouwer (Meppel)

Opgegroeid op een landbouwbedrijf in Flevoland woont Suzanne inmiddels met haar man en kinderen in Meppel. Daar geeft ze nu bijles biologie en wiskunde. Voorheen werkte ze in veel verschillende functies bij een landbouwcoöperatie: logistiek, biologische akkerbouw en sales support .

8. Wenda Bolhuis-van Unen (Beilen)

Met man en zoons runt Wenda een melkveehouderij in Beilen. Daarnaast verwerken ze zelf hun zuivel. Caroline van der Plas is haar inspirator om de politiek in te gaan. Niet eindeloos praten, maar gewoon doen. De bestuurscultuur veranderen is een van haar speerpunten.

9. Martin Jansen (Pesse)

Hij woont in Pesse met zijn vriendin en hun zoon. Werken doet hij op het melkveebedrijf van de familie in Stuifzand en als zzp’er bij agrariërs in de regio. Behalve de trots op de boer, vindt hij het heel belangrijk dat er op het gebied van zorg veel verandert. En dat we met noaberschap kijken naar onze natuur.

10. Cindy Lodeizen (Assen)

De burger van de BoerBurgerBeweging: Cindy woont met haar echtgenoot en drie kinderen in Assen. Daar werkt ze als bodemadviseur voor de overheid. Ze staat ook voor de partij op de lijst voor de waterschappen. Haar belangrijkste punt is de stem van Drenten gehoord laten worden in de (provinciale) politiek.

11. Peter Edelman (Anloo)

Een nieuwe Drent, Peter, woont sinds zeven jaar in de provincie met zijn partner. In Anloo heeft hij een caravanbedrijf dat zich specialiseert in caravans en onderdelen uit Scandinavië. Hij houdt van skiën en klussen. Daarnaast is hij actief als vrijwilliger in het dorp.

12. Gert Veltrop (Emmen)

Gert is ook werkzaam in de zorg. In zijn woonplaats Emmen werkt hij als individueel verzorgende in de ouderenzorg. In die sector werkt hij al bijna een kwart eeuw. Hij wil ervoor zorgen dat er begrijpelijke en klare taal wordt gesproken in de politiek.

13. Michelle Veltrop-de Wilde (Emmen)

Politiek was voor Michelle lange tijd een ‘ver van mijn bed’-show, maar ze besluit nu haar verantwoordelijkheid te nemen. Ze woont in Emmen en werkt als begeleider in de complexe gehandicaptenzorg. Haar idee is dat het anders moet én anders kan.

14. Stijn van den Berg (Pesse)

Een ander jonge kandidaat die naar de Staten mag. De student bestuurskunde Stijn is 21 jaar, woont in Pesse en wil daadwerkelijk opkomen voor het platteland. Dat betekent er een plek van maken waar jonge mensen willen blijven wonen.

15. Koos van der Zee (Een-West)

Met vrouw en kinderen heeft Koos een pluimveebedrijf in zijn woonplaats Een-West. Behalve voor de Provinciale Staten is hij ook verkiesbaar voor het waterschap Noorderzijlvest. Hij pleit onder andere voor nieuwbouw in dorpen en een 0-stand voor de wolf in Drenthe.

16. Hendrik Smeenge (Roden)

Ondernemer Hendrik, woonachtig in Roden, heeft met zijn vrouw en zoon een melkveebedrijf in Lieveren. Daarnaast werkt hij als taxateur faunaschade en hij is een van de politieke dieren op de kieslijst: hij zit reeds 15 jaar in de gemeenteraad van Noordenveld.

17. Karel Timmerman (Nieuw-Amsterdam)

Karel woont in Nieuw-Amsterdam en werkt als financieel adviseur voor zorgverzekeraar Univé. Hij houdt van skiën en wandelt graag door Nederland om te genieten van het mooie landschap.

Nota bene: mocht iemand van de lijst afzien van zijn of haar zetel, dan komt iemand anders in beeld voor die plek. In totaal heeft de Drentse tak van BBB 21 mensen op de kieslijst staan.