Demonstratie tegen Zwarte Piet in Staphorst afgelast, burgemeester kan veiligheid niet garanderen. Tegen de media: 'We praten niet met ratten.' Verslaggever heeft drie lege banden

De demonstratie tegen Zwarte Piet in Staphorst door Kick Out Zwarte Piet is zaterdagmiddag afgelast. Burgemeester Jan ten Kate liet in overleg met de politie en de officier van Justitie de bus met demonstranten rechtsomkeert maken. De veiligheid kon niet gegarandeerd worden.

Demonstranten Kick out zwarte piet KOZP worden tegengehouden bij de afrit van de A28.

Demonstranten Kick out zwarte piet KOZP worden tegengehouden bij de afrit van de A28. Foto: Martijn Bijzitter

Honderden mensen waren op de been om KOZP tegen te houden. Niemand is aangehouden. Wel doet de politie door beelden te bekijken onderzoek naar strafbare feiten. Kick Out Zwarte Piet had aangekondigd om naar Staphorst te komen om te protesteren tegen Zwarte Piet. Het doel van de burgemeester van Staphorst was om het kinderfeest en de demonstratie naast elkaar te laten bestaan. Hij had de indruk dat dit kon. Er was een vak voor KOZP gereserveerd.

Dat is niet gelukt. Honderden Staphorsters, waarvan veel uitgedost als Zwarte Piet, waren op de afrit van de A28 te vinden om de demonstranten op te wachten. Ook op ander invalswegen stonden mensen om KOZP tegen te houden. Er lag een cordon rond het dorp. Demonstranten kwamen er niet door. Via een appgroep met honderden deelnemers hielden de tegendemonstranten elkaar op de hoogte.

Nieuws

menu