Dickens Festijn hoogtepunt van kerstweekend in Meppel. Meer dan honderd figuranten in de winkelstraten: 'Het wordt een dolle boel'

Scrooge is te bewonderen tijdens het Dickens Festijn in Meppel.

Scrooge is te bewonderen tijdens het Dickens Festijn in Meppel. Foto: In beeld bij Nathalie

Wie dit weekend een bezoek brengt aan de binnenstad van Meppel, kan rekenen op veel vermaak. Zaterdag staat in het teken van kerst, op zondag is het Dickens Festijn.

Het hoogtepunt is het Dickens Festijn, dat zondag voor de tweede keer gehouden wordt. Bezoekers worden meegenomen in de sprookjesachtige wereld van Charles Dickens. Ruim honderd figuranten verplaatsen zich door de straten, allen geheel in Victoriaanse stijl.

„We hebben dit jaar bijna twee keer zoveel figuranten als bij de eerste editie in 2019”, vertelt Robbert-Jan Holterman namens de organisatie. „Er worden op diverse plekken scènes uit de film nagespeeld. Overal in de stad kom je Scrooge, kinderen, arbeiders, dames van plezier en chic geklede jonkvrouwen tegen. De hele stad ademt Dickens. Meppel - met alle oude gebouwen - is een prachtig decor voor het evenement. Ik verwacht een grote opkomst van bezoekers, het wordt een dolle boel.”

Naast de figuranten in Dickens-kledij is er ook ruimte voor de kerstman. Daarnaast treden er in een, in stijl gedecoreerde, tent op het Kerkplein diverse koren op. Hier brengen zij verschillende kerstliederen ten gehore. De winkels zijn zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Holterman verwacht veel van het evenement. „Ik weet zeker dat we het succes van de voorgaande editie kunnen evenaren. De betrokkenheid in Meppel is heel groot. Het is nog maar de tweede editie, dus we hebben alle kans om te groeien.”

Kerstshoppen

Een dag eerder, op zaterdag, staat het kerstshoppen centraal in de Meppeler binnenstad. De kerstman deelt vanuit zijn arrenslee chocolaatjes uit aan het toegestroomde publiek en er is kerstmuziek te horen. De winkelstraten zijn sfeervol aangekleed met vuurpotten en kerstbomen.