Dierenartsenpraktijk Zuidwest-Drenthe sluit dependance in Nijeveen en verkort openingstijden in Meppel: tekort aan dierenartsen zorgt dat werkdruk toeneemt

Dierenartsenpraktijk Zuidwest-Drenthe toen er nog druk verbouwd werd. Foto: Martijn Bijzitter

Per 1 januari 2023 sluit na heel veel jaren de deur van de dierenartsenpraktijk in Nijeveen. Dit is een dependance van dierenartsenpraktijk Zuidwest-Drenthe in Meppel. De hoofdvestiging, gelegen in de wijk de Oosterboer, heeft een forse verbouwing ondergaan.

Zo zijn er onder andere meerdere spreekkamers, een extra operatieruimte en aanvullende opnamemogelijkheden gerealiseerd. Door de toenemende vraag naar zorg had de praktijk al regelmatig te kampen met ruimtegebrek.

„Door het landelijke tekort aan dierenartsen hebben we moeten besluiten vanuit één locatie te gaan werken”, vertelt dierenarts Rianne Compagner. „We hebben al een jaar vacatures openstaan, maar het is heel lastig om aan personeel te komen. Ook stoppen veel jonge dierenartsen vanwege de werkdruk. Bij veel praktijken moeten ze nu zelfs een patiëntenstop hanteren. Gelukkig is daar bij ons nog geen sprake van.”

Een ander gevolg van het tekort aan dierenartsen en de toenemende drukte, die ook in de avonden en weekenden merkbaar is, is dat de openingstijden ingekort worden. „Door het personeelstekort wordt de werkdruk hoger. Om die werkdruk een beetje te verlichten, worden de openingstijden aangepast. Hierdoor zijn de diensten goed te verdelen en hoeft er minder in de avond gewerkt te worden. Overdag zijn afspraken beter te verdelen over meerdere collega’s. In de avond is er één dierenarts die het spreekuur doet en ook de hele avond- en nachtdienst. Deze dierenarts is meestal al ‘s ochtends begonnen en moet de volgende dag mogelijk weer werken.” Vanaf 1 januari is de praktijk van maandag tot en met vrijdag open van 8.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur. Wel blijft de praktijk 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen.

Tijdens de verbouwing van de dierenartsenpraktijk in de Oosterboer is er nog dankbaar gebruik gemaakt van de dependance in Nijeveen, maar die gaat nu dus sluiten. Wel zijn er plannen om het afhaalpunt te behouden. „We realiseren ons dat het afhaalpunt in Nijeveen door veel klanten gewaardeerd wordt en willen die service blijven leveren. Daarom zijn we bezig met een alternatief.” In welke vorm en op welke plek is nu nog niet bekend. „Iets van een kluis voor veehouders in de buurt van Nijeveen kan wel een uitkomst zijn.”

Nieuws

menu