Dingstede in Meppel kijkt uit naar herkansing in race met zonneboten. Problemen met motor en doorsturen van gegevens: 'Een domper'

De race ging prima, maar de eindscore viel wat tegen. De twee teams van CSG Dingstede uit Meppel die zaterdag meededen aan de Young Solar Challenge, kijken er met gemengde gevoelens op terug. Komend weekend is er een herkansing.

De leerlingen van CSG Dingstede hielden zaterdagmiddag op het Belterwijde een zonnebotenrace.

De leerlingen van CSG Dingstede hielden zaterdagmiddag op het Belterwijde een zonnebotenrace. Foto: René Wiegmink

Deelnemers aan de Young Solar Challenge binden met hun boten op zonne-energie de strijd met elkaar aan op het water.

Het betrof zaterdag een sponsorevenement. Alle 24 deelnemende teams kwamen op verschillende locaties in het land in actie. De twee solarboten van het havo- en het vwo-team raceten tegen elkaar op de Belterwiede bij Wanneperveen. De boten moesten in één uur een zo groot mogelijke afstand afleggen. Na het uploaden van de gps-bestanden naar de wedstrijdleiding kon de winnaar worden bepaald.

„De race is goed gegaan, er kwam best een mooie tijd uit”, vertelt Anouk Hummel, teamleider van het havo-team. Maar bij het versturen van de informatie ging het fout, waardoor ze ergens onderin de lijst van de deelnemende teams eindigden. Balen, aldus Hummel. „Als wij de gegevens goed hadden kunnen inleveren, dan waren we zeker bovenaan geëindigd. Dit is echt jammer. Een beetje een domper.“

Ook het vwo-team had te maken met pech. „Problemen met de motor. We hebben wel geracet, maar zijn daardoor wel als laatste geëindigd.” Toch overheerst een tevreden gevoel. Anouk: „De dag is goed verlopen. De sponsors waren blij, en wij ook. Dit was leuk om te doen en wij zijn blij met de tijd die ons team heeft gehaald.”

Komend weekend staat een nieuwe race op het programma, waarbij alle teams present zijn in Franeker en daar hun solarboten te water laten. Beide teams kijken hier reikhalzend naar uit. Anouk: „Dan gaan we écht racen.”