Dit detacheringsbureau uit Meppel trekt in leegstand pand op Blankenstein: Multiselect Techniek. Met indirect 700 werknemers, wellicht Meppels grootste werkgever

Twee loketjes en ruiten met kogelwerend glas. Het is het laatste aandenken aan Kroes & Flikkema Gerechtsdeurwaarders, dat een tijdlang gevestigd was aan Blankenstein 148 in Meppel.

Directeur Henri Bouwknegt zit op de derde etage van het pand waar Multiselect Techniek naar toe gaat verhuizen.

Directeur Henri Bouwknegt zit op de derde etage van het pand waar Multiselect Techniek naar toe gaat verhuizen. Foto: Daan Prest

Het is 1999. Twee jongens van achter in de twintig beginnen een bedrijfje in Meppel. Een bedrijfje in arbeidsbemiddeling. Ze huren een kamertje in het voormalige hotel-restaurant Neuf. Huurkosten: 400 gulden.

Het is 2021. Hotel-restaurant Neuf bestaat niet meer. In het pand zit nu café La Porte. Het bedrijfje van die twee jongens zit er al lang niet meer. Dat bedrijfje is uitgegroeid tot een van de grootste werkgevers in Meppel: 700 werknemers en een jaarlijkse omzet van 50 miljoen euro.

Het is 2001. Kroes & Flikkema Gerechtsdeurwaarders zit in het kantoor aan Blankenstein 148. Het is dan een splinternieuw gebouw. Later vestigt GGN Tijhuis & Partners zich in het pand, maar sinds begin vorig jaar staat het pand leeg. Het heeft 10 maanden te koop gestaan. In november 2020 krijgt het gebouw een nieuwe eigenaar: Multiselect Techniek.

Multiselect is een detacheringsbureau van Henri Bouwknegt en compagnon Erik Woudman. Een geboren Meppeler en een geboren Havelter, die in 1999 zijn begonnen in een kamertje in hotel-restaurant Neuf. Eind dit jaar betrekt het bedrijf het pand. Momenteel zit het echter ook al op bedrijventerrein Blankenstein, maar dan in een van de torens, tevens in eigendom van Multiselect.

Multiselect Techniek valt onder MBG Holding, wat van de twee Meppelers is. Onder die holding vallen zo’n tien bedrijven, elk met eigen mede-eigenaren, over het hele land verspreid. Tezamen goed voor 700 werknemers en een omzet van 50 miljoen euro. Allemaal detacheringsbureaus. Multiselect Techniek, met als mede-eigenaren de Meppelers Erwin Nas en Gerco Sweers, is gericht op de techniek. Maar ook sectoren als onderwijs en bouw worden bediend vanuit de holding.

Aardbevingsschade

Onder die 700 werknemers bevinden zich bijvoorbeeld de afhandelaars voor de aardbevingsschade bij Groningen. „Die claims komen dus eigenlijk zo bij ons terecht.” Bouwknegt spreekt er eerlijk over. „Heel veel claims komen uit de stad Groningen zelf”, verbaast hij zich. „Niet eens uit aardbevingsgebied.”

Hij heeft zelf een woning in de stad Groningen gekocht. „De makelaar zag wat scheuren in het huis. Hij vertelde dat we die kunnen claimen als aardbevingsschade, terwijl helemaal niet vaststaat dat het door de aardbevingen is gekomen. Wellicht zit die schade er al veel langer.” Adressen waar nog geen eerdere schade is gemeld kunnen tot 5000 euro claimen. Hiervoor vindt geen controle plaats of die schade daadwerkelijk komt door de aardbevingen. „Dat ga ik dus niet doen. Zo werken we niet.”

Sociaal

Het is 1999. Henri Bouwknegt en Erik Woudman starten zonder verwachtingen. Ze willen een goed bedrijf oprichten, een bedrijf waar ze zelf ook zouden willen werken. Dat het bedrijfje uitgroeit tot waar het nu staat, houden ze allebei geen rekening mee.

Het is 2021. Het bedrijf is enorm gegroeid. Sommige medewerkers die betrokken waren bij projecten van twintig jaar geleden zitten er nog. Bouwknegt heeft wel een verklaring. „We zijn gewone mensen, maar we zijn een geweldig team. Mensen willen niet weg. Ik vind het superbelangrijk dat er een goede sfeer hangt binnen het bedrijf.” En als detacheringsbureau weet Bouwknegt wel hoe dat moet. Een sociaal contract. „Veel bedrijven nemen een concurrentiebeding op in het contract. Omdat het mag. Maar het is niet altijd nodig.” En dus wordt dat niet in de contracten van Multiselect opgenomen.

„Ik vind dat mensen gewoon het werk wat ze leuk vinden, moeten kunnen doen.” Hieruit verklaart hij ook het succes en de constante groei van het bedrijf. „Ieder jaar komen er nieuwe mensen, en die gaan niet weg. Dan blijf je groeien.”

Energieneutraal

In het nieuwe onderkomen wordt ondertussen druk geklust. Het wordt namelijk energieneutraal gemaakt. „De helft van de verhuiskosten gaat al zitten in nieuwe systemen”, vertelt Henri Bouwknegt. Zo gaat het gebouw van het gas af en wordt een nieuwe schonere airco aangesloten. „Dat is het vaak met gebouwen van 20 jaar oud. Van de buitenkant zien ze er goed uit, maar er zitten vaak verouderde installaties in.”

Multiselect Techniek gaat opereren vanuit de derde verdieping van het pand. De verdieping is zo’n 500 vierkante meter. De andere twee verdiepingen worden waarschijnlijk verhuurd. „Hier komt een huiskameridee”, vertelt Bouwknegt. „Het wordt steeds meer een andere manier van werken. Er komen hier wat zitjes, waar je gewoon even rustig aan kan doen. En er is natuurlijk een kantine.” Uiteindelijk komt er een werkplek voor vijftien à twintig medewerkers per verdieping.

Monumentale boerderij in Ruinerwold

Het is 1999. Het arbeidsbemiddelingsbedrijfje dat Henri Bouwknegt en Erik Woudman beginnen is gericht op de bouw. Het is de tijd van de aanleg van de Betuweroute en de hogesnelheidslijn van Schiphol naar Antwerpen. „We huurden destijds bijna iedere week wel een dag een ruimte in een hotel in Noord-Brabant om met kandidaten te spreken. Zaten we weer in Vught of ‘s-Hertogenbosch.”

Het is 2021. Multiselect Techniek heeft drie vestigingen: in Meppel, Groningen en Heerenveen. Daarnaast heeft Multiselect nog vestigingen in Ruinerwold, Boxtel, Leusden en Rotterdam. Deze vier zijn gericht op arbeidsbemiddeling in de bouw.

Het uithangbord is volgens Bouwknegt toch wel de locatie Ruinerwold. In een monumentale boerderij aan Haakswold heeft Multiselect eigenlijk haar hoofdkantoor. „Een visitekaartje. Hier ontvangen we graag gasten.” Maar ook de andere gebouwen van Multiselect zijn markant. „In Leusden zitten we in een oud schoolgebouw, en in Boxtel in het voormalige Triodos-gebouw. „Dat is markant, omdat het eigenlijk heel lelijk is. Daar is het bekend om”, lacht Bouwknegt hard.

En nu komt er een nieuwe locatie bij, op Blankenstein. Misschien aan de buitenkant niet per se een markant gebouw. „We hebben dit echt gekozen vanwege de ligging.” Aan de snelweg, goed bereikbaar en met voldoende parkeerplekken. Op het gras tussen het gebouw en de snelweg komen de nodige zonnepanelen te liggen, en Bouwknegt wijst erop dat de parkeerplekken worden voorzien met elektrische laadpalen.

Internet

Het is 1999. Internet begint populairder te worden, maar is nog zeker niet groot in Nederland. Bouwknegt registreert een domeinnaam voor zijn bedrijf. Maar er zitten nog wel wat regels aan. Zo mag een bedrijf een domeinnaam alleen maar aanvragen als die hetzelfde is als de bedrijfsnaam. Zodra die regel opgeheven wordt, is Bouwknegt er snel bij en koopt hij meerdere domeinnamen, zoals bouwvacatures.nl.

Het is 2021. Een aantal domeinnamen heeft Bouwknegt nog steeds, een aantal heeft hij verkocht. Internet heeft het werk voor het detacheringsbureau de afgelopen jaren überhaupt enorm veranderd. „Het is nu veel sneller geworden. Vroeger kochten we altijd een pagina in de kranten, waarop we alle vacatures kwijt konden en gingen we twee weken wachten tot de brieven binnen kwamen. Nu gaat alles via internet en sociale media. Als je als werkgever niet binnen een uur reageert, lig je eruit. En op internet kan je ook zo met een klik de vacature weer verwijderen.”

Ondertussen wordt ook het kogelwerende glas verwijderd. En daarmee lijkt de deurwaardersgeschiedenis van het pand te verdwijnen. Lijkt, want Bouwknegt denkt erover na om bijvoorbeeld de typerende servicebalie met kogelwerend glas nog een plekje te geven. En er wordt nog nagedacht over een naam voor het pand. „De aannemer, Bouwbedrijf Kroes uit Nijeveen, kwam me de suggestie ‘De Deurwaarder’. Dat vind ik wel passend”, lacht Bouwknegt.